promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elkeserítő hírt kaptak a nyugdíjasok a jövőről: rosszabb a helyzet mint gondoltuk?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiderült nagyjából hány évet tölt el nyugdíjasként egy átlag magyar.

Nem érkeeztt túl jó hír a jövő magyar nyugdíjasai számára, ugyanis mint a friss statisztikákból kiderült Európán belül a magyarok élnek az egyik legkevesebb időt nyugdíjasként, a férfiak átlagosan 14,5 évre, míg a nők 20,7 évre számíthatnak.

Az OECD friss statisztikájából kiderült, hogy a 2018-2022-es periódusban a magyar férfiak átlagosan 63,2 éves korukban, a nők pedig még előbb, átlagosan 60,8 évesen fejezték be a munkát. Bár sokak számára meglepő lehet, de a korkedvezményre nem jogosult férfiak is a 65 éves nyugdíjkorhatárnál lényegesen korábban léptek ki a munka világából. Ez azonban csak azért volt lehetséges, mert a vizsgált időszakban még alacsonyabbról indult az egységes magyar nyugdíjkorhatár. Éppen ezekben az években ment végbe egy fokozatos korhatáremelés: 2017-ben még csak 63,5 év volt a hazai öregségi nyugdíjkorhatár, ahonnan lépcsőzetesen emelkedett, mígnem 2022-ben elérte a mostani 65 éves értéket.

Hány nyugdíjas évre számíthat egy átlag magyar?

A nyugdíjas évek tekintetében a magyar férfiak hajszál híján csak a legutolsó helyezést érik el az európai országok versenyében. Míg a 27 uniós tagállamban átlagosan 18,4 évre számíthatnak a munkából kilépő férfiak, addig a magyarok várható élettartama mindössze alig 14,5 év a nyugdíjba vonulás után.

Ezt pedig hozzáadva 63,2 éves átlagos hazai munkaelhagyási korhoz megkapjuk, hogy a munkát idős korban letevő magyar férfiak várható élettartama 77,7 év. Az uniós átlag 81,7 év.

Ugyanakkor a magyar nők által elért helyezés sem sokkal kedvezőbb ennél. Az időskori munkaelhagyás időpontjában várható további 20,7 éves élettartamuk a vizsgált uniós tagállamok versenyében alulról a negyedik helyre volt elegendő.

A  magyar nők átlagosan 60,8 éves korukban hagyják hátra a munka világát, így kiszámítva az aktív életszakaszból éppen kilépő nők várható élettartama 81,5 év. Az uniós átlag pedig 85,2 év.

A statisztikák alapján tehát a helyzet nem túl biztató, de akár hamarosan még változhat is a helyzet, meglátjuk.

Forrás: hvg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás