promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Grandiózus hírről számolt be a Spar, sokan fognak örülni ezeknek a változásoknak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Négy budai üzletükben is bevezették a változtatásokat.

Nagy bejelentést tett az egyik legnagyobb hazai üzletlánc a Spar nemrégiben. Kiderült ugyanis, hogy tesztjelleggel négy Spar-boltból is kivezetik a ketreces tartásból származó tojásokat, a terv pedig az, hogya jövőben még ennél is jobban felpörgetik  az alternatív, ökológiai és szabadtartásból érkező tojások forgalmát.

Az üzletlánc most azt közölte, hogy csak alternatív, ökológiai, és szabadtartásból származó tojást árusítanak január végétől kezdődően négy budai Spar üzletben.

A Spar a ketreces tartásból származó tojásokat eddig is fokozatosan vezette ki a piacról, de a többségük még ilyen. 2014-ben egyébként még az összes eladott tojás nagyjából 2,24 százaléka volt ökológiai tartású, most azonban már közel 5 százalék. Az alternatív termelésből származó tojások aránya pedig mint kiderült tíz év alatt 9-ről 27 százalékosra nőtt. A szabadtartásból származókat pedig 2020-ban kezdték el árusítani, most tart ezeknek az aránya 4 százalék körül.

Mostantól tesztjelleggel a MOM parkban, a Hűvösvölgyi úti Stop Shopban, a Gábor Áron úti Rózsakert bevásárlóközpontban és a Péterhegyi lejtői üzletben csak ilyeneket kínálnak

– mondta Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

A tojótyúkok hagyományos ketrecekben tartását egyébként már több mint tíz éve tiltják az EU teljes területén, de a kiépített tojóketreces tartás továbbra is megengedett. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament célja ugyanakkor az, hogy a tagállamok egyre kevesebb ketreces tojást hozzanak forgalomba, és 2027-re végleg megszűnjön az ilyenek árusítása.

Az Európai Bizottság 2021-ben jelentette be, hogy javaslatot tesz a ketreces állattartás betiltásával kapcsolatos jogszabály; az előzetes ígéretek ellenére ezt 2023-ban mégsem terjesztették elő, a 2027-es céldátumon azonban nem változtattak. A Spar üzletlánc azonban mint láthatjuk már most elkezdte a változtatásokat az említett jogszabálynak megfelelően.

Forrás: hvg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás