promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos hírek érkeztek az idei karácsonyról, ennek sokan fognak örülni
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jó hírek érkeztek az idei karácsonyfákkal kapcsolatban.

Már csak kicsit több mint egy hónap és elérkezik az év legmeghittebb ünnepe így bizonyára már a legtöbben elkezdtük a karácsonyi előkészületeket is. A hagyományok szerint még mindig sokan élő fenyőfát díszítenek fel szenteste, az ő számukra pedig most egy nagyon jó hírrel tudunk szolgálni.

Az elsődleges információk szerint az árak csak minimálisan változnak a tavalyiakhoz képest, valamint szintén friss hír, hogy az idén is lesz elég karácsonyfa, a belföldi ültetvények kitermelése pedig már el is kezdődött. Magyarországon az ünnepi időszakban akár kétmillió fenyőfa is vevőre találhat. Ez pedig azt jelenti, hogy aki az igazi fa mellett tette le a voksát biztos, hogy találni fog majd magának megfelelőt.

A kínálatban a lucfenyő, az ezüstfenyő és a Kaukázusban őshonos normand fenyő a legnépszerűbbek. Ezekből a környező országokba is jut, míg az itteni piacra körülbelül félmillió fenyő érkezik más országokból. A kitermelés november közepétől a földlabdás fákkal kezdődött el az Agrárkamara tájékoztatása szerint.

A belföldi termőterület egyébként 3000-3500 hektár nagyságú és a túlnyomó részük Vas, Zala, Somogy vármegyében található, de a Mátra és a Bükk környékén, valamint Nógrád vármegyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Fenyőtermesztésből ma Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. A minőség pedig a jó szaporítóanyagnak és a korszerű termesztéstechnológiának köszönhetően évről évre jobb.

A Nemzeti Agrárkamara hangsúlyozta, hogy érdemes valódi fenyőt választani, mert a műfenyő gyártása környezetszennyező, ráadásul a túlnyomó része Kínából érkezik, ökológiai lábnyomát így a hosszas szállítás is növeli. A műanyag fák csak akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha legalább húsz évig használják őket.

December első két hetében már mindenhol megnyitnak majd a fenyőfaárusok, az árak tekintetében pedig átlagosan 10%-kal drágulnak a fák. Erről egy fenyőfaárus mesélt nemrégiben a Gyöngyös TV-ben.

(MTI)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás