promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jurassic Parkot idéző dolog történt a győri állatkertben, minden a katasztrófavédőkön múlott
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan látványt rögzítettek a kamerák, amire nem igen volt még példa.

Az elefántok a természet egyik legcsodálatosabb és leglenyűgözőbb állatai, akik már évezredek óta az emberi kultúra és emlékezet részei. Az óriási testméretük, különleges viselkedésük és rendkívül intelligens természete miatt a világ számos kultúrájában jelképes állatokká váltak. Sajnos ma már számos fenyegetéssel néznek szembe, és az állományuk számottevően csökkent az utóbbi évtizedekben. Az élőhelyek zsugorodása, a klímaváltozás, a vadászat és az illegális elefántcsontkereskedelem mind hozzájárulnak a populációjuk csökkenéséhez. Azonban szerencsére több nemzetközi szervezet és kormányközi egyezmény foglalkozik az elefántok védelmével, és számos országban tiltják az elefántcsont kereskedelmét. Na és persze itthon is látogathatóak az állatkertekben, ahol nagy szeretetben és gondoskodással tartják őket.

A győri állatkert TikTok oldalán a napokban olyan történetet posztolt, ami nem csak szívszorító, de rendkívül rendhagyó is. Az állatkrt négyfős győri elefánt csorda legidősebb 22 éves tagjának mentésére kellett sietnie a szakma legjobbjainak és a győri tűzoltóság embereinek. Nem csak a városból, de még Szegedről és Veszprémből is érkezett segítség. Az állat alvás közben csuklott össze, egy nolyan szűkületben, ahonnan már nem tudott volna egyedül lábra állni. 

"Az ilyen nagytestű állatok mentése nem csak körülményes, de sürgető is. A saját súlyának folyamatos terhelése miatt sérülhet a tüdő és az állat különböző belső szervei, ami rövid időn belül elhulláshoz vezethet." - írták TikTok csatornájukon.

@zoogyorofficial A négyfős győri elefánt csorda legidősebb 22 éves tagjának mentésére siettek vasárnap reggel a magyar elefántos szakma vezető szereplői és a győri tűzoltóság kivezényelt egységei. Volt aki Szegedről, volt aki Veszprémből sietett Pembe segítségére. Pembe alvás közben összecsuklott egy olyan szerencsétlen szűkületben, ahonnan nem tudott lábra állni. Az ilyen nagytestű állatok mentése nem csak körülményes, de sürgető is. A saját súlyának folyamatos terhelése miatt sérülhet a tüdő és az állat különböző belső szervei, ami rövid időn belül elhulláshoz vezethet. A több órás megfeszített sikeres mentési csapatmunkában a keringés támogatás, a győri és a budapesti állatorvosi kollégák, a biztonságos emelést (lábra állítást) a több évtizedes elefánt szállítási tapasztalattal rendelkező, győri és a veszprémi állatkert igazgatójának vezetésével a győri tűzoltóság csapatának és Pembe közreműködésével történt. A legfontossabb, hogy Pembe jól van és mindenkinek örül, aki meglátogatja társai társaságában. Ha nem unjátok, mesélünk még erről az előre nem tervezett "csapatépítő kalandunkról". #zoogyor #győriállatkert #állatkert #elefántok # Nirvana - Official Sound Studio
@zoogyorofficial

A jelenet, amihez hasonlót ezután sem szeretnénk, csak a Jurassic Parkban látni! Több órás előkészítő, sikeres csapatmunka végén így sikerült újra lábra segíteni Pembet a győri elefántcsorda legnagyobbikáját! A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság győri tűzoltói emelése évekig emlékezetes lesz mindannyiunknak. Köszönjük a sok együttérző és támogató üzenetet, hozzászólást. Igazi sikertörténet, aminek előzménye bármelyikünkkel megeshet akár az otthonában is.

eredeti hang - Xantus János Állatkert - Győr

A második videón pedig már jól látszik, hogy sikerrel jártak a mentésben. Több órás előkészítő, sikeres csapatmunka után sikerült lábra állítani Pembét, a győri állatkert elefántját. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság győri tűzoltói emelése évekig emlékezetes lesz mindannyiunknak - teszik hozzá. Majd megköszönték a támogatást és az együttérző hozzászólásokat. Az intelligencia tekintetében az elefántok a csúcson vannak az állatvilágban. Tanulékonyak, és emlékezőképességük rendkívül fejlett. Így nem kizárt, hogy Pembe jobban tisztában volt a segítség érkezésével, mint azt elsőre gondolnánk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás