promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bandárinvázió a Balatonban, több százezer példány szabadult el
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, minthogy a Balaton halgazdálkodása ökológiailag optimálisan helyreálljon.

Az erre használt egyik módszer az irányított haltelepítés, amelyen a társaság tagjai már évek óta keményen dolgoznak. Ennek újabb állomása került megvalósításra idén tavasz közepétől.

Nem titkolt céljuk, hogy a Balaton kizsákmányolása nélkül és a természetesen életterek, valamint növény- és állatvilág megóvása mellett a legtöbb ember jól érezhesse magát magyar tengernél.

Az idei évben főleg a horgászoknak kedveztek, ugyanis tavasz közepétől, több lépcsős megvalósításban nem kevesebb, mint több százezer halcsemetét engedtek útjukra a tó különböző pontjain.

A pontos fajokat és azok telepítési helyét is közölték:

Áprilisban 280 ezer kis csuka talált új otthonra a Balatonban, ők az északi part nádasaihoz, a Hévízi-csatornába, a Nyugati-övcsatornába és a Keleti-Bozót-csatornába kerültek.

Májusban a menyhalak kerültek sorra, melyből 25 ezer darabot engedtek szabadon, ők Tihanyi félsziget közelében, valamint a balatonföldvári, a balatonszemesi, a balatonlellei, a balatonboglári és a fonyódi kikötőkben találtak új otthonra.

Ezután júniusban 20 ezer darab balin következett június 2-án.

Míg végül most június 8-án 240 ezer darab kősüllőt engedtek el. Az ő új lakhelyük a fonyódi, a balatonlellei és a balatonszemesi kikötő lett.

A halak telepítése vagy kádakból, vagy pedig felfújt zacskóból történik, általában teherautók szállítva őket. Gyakran horgászok jelenlétében engedik ki a halakat, akik több évtizedes tanácsaikkal hozzásegíthetik a kihelyező személyzetet a legoptimálisabb élőhely megtalálásához.

A most telepített fajta 2011-ben az év hala volt Magyarországon, illetve 1896-ban egy zoológusnak éveket kellett várnia néhány kifogott példányra, annyira ritka fajról volt szó.

Itt videón megnézheted az egész folyamatot:

Arra, hogy a kis halak horgászhatóak legyenek, valószínűleg még pár évet várni kell, azonban addig is rengeteg csodás halfaj vár arra a Balatonban, hogy egy sörrel a kezedben, a naplementében kifogd valamelyik példányt.

Forrás: pecaverzum.hu, balaton.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás