promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mutatós kerítés zsalukőből
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A zsalukő nem más, mint egy üreges betonelem, amit eredetileg építkezéshez, a zsaluzás kiváltására találtak ki. A zsalukő tartja meg a bele öntött betont, és megfelelő vasalattal megerősítve stabil betonfelületet tudunk létrehozni az elemekből.​

Elsősorban teherhordás nélküli falszerkezetek építésre született, valamint egyszintes épületek betonlábazatának építésére használták, időközben azonban kiderült, ennél jóval többet tud. Például lépcsőket, támfalakat, rézsüket, kerti építményeket, kerítést alakíthatunk ki zsalukőből.

Miért jó választás a zsalukő?

Akár egy új családi ház kerítését készítjük el, akár egy régi helyett építünk újat, fontos, hogy biztonságos, időtálló és esztétikus legyen. Ha zsalukő lábazatot készítünk, a kerítéselemeket is ilyen oszlopokkal kötjük össze, mindhárom feltétel teljesül.

A zsalukő lényege, hogy nem kell a zsaluzással bajlódni, mert az alaptól a tervekben szereplő magasságig az előregyártott elemekkel dolgozhatunk, és csak ezekbe kell a friss betont önteni.

A munka hagyományos építéssel szemben gyorsabb, pontosabb, könnyebb, a végeredmény pedig látványosabb. Olyan kerítésszerkezetet tudunk létrehozni, ami masszív, minden épület stílushoz alkalmazható, sőt, vakolható, festhető, burkolható.

Ha tartós építményt akarunk zsalukőből

A zsalukőből készített kerítés felhúzása nagy figyelmet igényel, még akkor is, ha a munka egyszerűbbnek tűnik.

Nem érdemes a megfelelő mélységű és szélességű, hagyományosan elkészített, függőleges vasalással ellátott alapot elhagyni vagy elnagyolni. Fontos a bitumenes szigetelő réteg lefektetése is, hogy kerítésünk lábazata ne károsodjon.

A zsalukő csak a bele öntött betonnal együtt tölti be azt a szerepet, amire létrehozták. Nem érdemes a feltöltést kispórolni, még úgy sem, hogy egy-egy elemet vagy sort kihagyunk. Kárba vész a munkánk, mivel nem lesz stabil az építmény.

Mielőtt a munkához fogunk

A kerítésépítés nem tartozik az engedélyköteles építmények közé, de a zsalukőből készült telekhatároló esetében nem árt, ha érdeklődünk a helyi építési osztálynál, nincsen-e erre vonatkozó helyi szabályzat. Ez a rövid utánajárás megéri, mert egy későbbi bontás senkinek sem hiányzik.

Pontos mérés és tervezés nélkül ne fogjunk hozzá! Nézzünk utána, milyen méretű kövekre lesz szükségünk, az oszlopok közötti (kovácsoltvas, fa, VPC) elemek készítőivel és szerelőivel is vegyük fel a kapcsolatot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás