promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincs visszaút: brutálisan megdrágul a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon szinte mindenki meg fogja venni így is, mivel minden hagyományos recept gyakorlatilag ezzel az alapanyaggal indul.

A szakértők szerint, ha minden jól megy, akkor elértük az inflációs mélypontot, és innentől csak jobb lesz a helyzet. Arra a forgatókönyvre már valóban senki sem kíváncsi, hogy lesz még ennél is rosszabb. Magyarországon így is félnek boltba járni az emberek, mivel jóval több pénzt hagynak ott a pénztárnál, mint amennyit szeretnének.

A jelenlegi alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot 2023. április 30-ig tartja fent a kormány, de több mint valószínű, hogy ez májusra teljesen eltűnik. Gulyás Gergely arról beszélt legutóbb, hogy az ársapka, - melynek mielőbbi megszüntetését az Országos Kereskedelmi Szövetség is sürgeti - csak akkor kerül kivezetésre, ha mérséklődik az infláció.

A kormány valószínűleg április vége előtt fogja felmérni, hogy milyen helyzetben van Magyarország, addig pedig marad minden a régiben.

Van egy alapvető termék, ami nem hiányozhat a magyar konyhából, és ez nem más, mint a vöröshagyma. Ha a hazai recepteket nézzük, akkor a többség azzal indul, hogy pirítsunk meg valamennyi hagymát.

Az alapanyagnak már alapból kúszott felfelé az ára, de most még inkább az egekbe emelkedhet. A bruttó 200-250 Ft/kg-os sávot felejtsük el, ez gyakorlatilag már csúcsakciónak számít. A szakértők szerint tavaszra akár az 50-60 százalékos áremelkedés sem kizárt, így a hagyma kilónkénti ára akár az 1000 forintot is megközelítheti – járt utána az ATV Magyarország híradója.

Ennek elsősorban a tavalyi aszályos időszak az oka, ami miatt jóval kevesebb hagyma érkezett a hazai termelőktől, és importálni kell a környező országokból. Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője szerint az sem tett jót, hogy évről évre csökken a vetésterület. Most jelenleg Magyarországon 1300 hektáron termelnek vörös és lilahagymát.

Hazánk Ausztriából importálja a hagyma nagy részét, ami nem csak drágább, de ráadásul még rosszabb minőségű is. Akármennyi is elszállnak az árak, olyan alapanyagról van szó, amit nem igazán lehet helyettesíteni, így az emberek meg fogják venni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás