promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lelepleztek mindent a szakértők: ez vár Magyarországra az árstop kivezetése után
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már a kormány is vizsgálja, hogyan lehetne kivezetni az árstopot, hogy az mindenkinek jó legyen.

Annyit biztosan állíthatunk, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben az utóbbi időben. A gazdaság épphogy elkezdett magához térni a koronavírus-járvány után, de aztán Európában mindent felborított az orosz-ukrán háború, ami még el fog húzódni egy darabig.

A kormány 2021 őszén döntött arról, hogy Magyarországon átmenetileg árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerek esetében. Az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat 2023. április 30-ig tartják fent, de lehet innentől már valóban nem lesz hosszabbítás.

Nagy István agrárminiszter szerint is van esély arra, hogy a lejártakor kivezesse a kormány az élelmiszer-ársapkát. A miniszter kiemelte, hogy sok esetben indokolatlanul magas az áremelés, ezért arra kérték a gazdasági versenyhivatalt, hogy vizsgálja meg a kiskereskedelmi láncok árképzését.

Innentől pedig egyre több embert elkezdett az is érdekelni, hogy mi lesz, ha valóban megszűnik Magyarországon az árstop.

Több szakértő is nyilatkozott az ATV-nek, és biztosak lehetünk benne, hogy árstopok eltörlése után egy hirtelen áremelkedés következik majd, egyedül a tejnél lehet ez másképp. Azonban a szakemberek szerint hosszú távon a fogyasztók járnak jobban az árplafon kivezetésével, mivel ez piaci zavart okoz Magyarországon.

Ha a magyarok meghallják azt a szót, hogy infláció, akkor már kirázza őket a hideg, de ezzel sok más európai országban is így vannak az emberek. A boltok mindig csak kicsiket emeltek az árakon, de a végösszegen mindenki látja, hogy gyakorlatilag dupla annyiba kerül egyetlen bevásárlás.

Az áruházláncok a csirkemellel járnak a legrosszabbul, mivel 2000 forint felett tudják beszerezni, de 1600 forint körül kell értékesíteniük. Közben a Burgonya Szövetség arra panaszkodik, hogy a hazai termés mostanra elfogyott, importból kell fedezni a szükséges mennyiséget. Csakhogy a beszerzési ár itt is jóval magasabb, mint amennyiért a terméket értékesíteni lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás