promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra kötelező lesz a maszkviselés Magyarországon? Aggasztó dolgot közölt a Népegészségügyi Központ
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagy a baj, a szakemberek újra a szájmaszk viselését szorgalmazzák.

Már egy ideje nem kötelező a szájmaszk viselése Magyarországon - kivételt képeznek a kórházak és az orvosi rendelők -, és valószínűleg senkinek sem hiányzik az, hogy ismét a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, de még az utcán is folyamatosan viselje. Azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei ismét azt javasolják, hogy azokon a településeken - illetve azok térségében -, amik veszélyes és egészségtelen minősítést kaptak, mindenki fokozottan figyeljen az egészségügyi tanácsok betartására, csökkentsék a szabadban töltött időt, de ha mégis hosszabb ideig tartózkodnak kültéren, akkor hordjanak szájmaszkot.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szombaton azt közölte, hogy már 8 magyarországi településen veszélyes a légszennyezettség mértéke: Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Tökölön, valamint a Sajó-völgyi településeken, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon. Ez azt jelenti, hogy mindössze egy nap alatt tovább romlott a levegő minősége Kazincbarcikán, Miskolcon, és Nyíregyházán, hiszen pénteken még ezek a települések az egészségtelen kategóriába tartoztak.

Az NNK szerint ezt a kedvezőtlen minősítést a szálló por magas koncentrációja okozza. Ha egy település már a veszélyes kategóriába tartozik, ott már az egészséges emberek is légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus betegeket, várandósokat, időseket halmozottan veszélyezteti a levegő minősége; az ő esetükben a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a kisméretű aeroszol részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja.

A Nyregyházi Televízió néhány éve így számolt be a rossz levegőminőségről:

[[vid]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás