promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Retteghetnek a magyar autósok, finn módszerrel csapnak le a rendőrök a törvénysértőkre
Borítókép:  profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bevált külföldi módszer.​

Az ittas vezetéssel szemben zéró tolerancia van Magyarországon. Ha valaki alkoholt fogyasztott, egyáltalán nem ülhet volán mögé. Most egy új módszer bevezetését tervezik az ittas vezetők kiszűrűsére – írja aFemina.

Pontosabban, nem lényegesen új metódusról van szó, de a finn módszer segítségével még inkább meggyorsítható majd az ellenőrzési folyamat. Az eddigi metódus szerint elkérték a jogosítványt, forgalmi engedélyt és a személyes iratokat, majd utána kellett  megfújni a szondát.

A finn módszer viszont abban más, hogy rögtön a szondáztatással kezdődik, időt spórolva ezzel meg, az azonnali kiszűréshez, és ha alkoholt mutat ki a szervezetünkben, akkor jön a többi eljárás. A szondáztatás egy modern, elektronikus mérőeszköz segítségével történik, így egy könnyű és gyors folyamatról van szó. Gyakran települések határában végzik az ellenőrzést, rögtönzött ellenőrzéspontokon.

Az ittas vezetés sajnos még mindig nagy probléma Magyarországon, és rengeteg közúti baleset történik ittas sofőrök vétsége miatt. Itthon az ittasság büntetőjogi fogalmát a Büntető Törvénykönyv tartalmazza, eszerint az számít ittasnak, akinek a szervezetében 0,50 g/l véralkohol- és 0,25 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező, szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

[[c2]]

Az ittas sofőrök iránti tolerancia viszont világszerte eltérő. Amerikában például egy minimális alkoholfogyasztás esetén még vezethet az illető, de ha már az alkoholtól bódult állapot áll fenn, ott is tilos kormány mögé ülnie. Magyarországon, ha valakiről megállapítják, hogy ittasan vezetett, az alkohol szintjétől függően büntetik. Jogosítvány bevonása, súlyos pénzbírság, és a vezetéstől egy életre eltiltás is járhat érte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás