promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés: olyasmit találtak Tatabánya egyik városrészében, ami az Árpád-korból való
Borítókép:  Tatabánya Megyei Jogú Város Facebook
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szenzációs régészeti felfedezés Tatabányán.

Hihetetlen régészeti felfedezésről számolt be a közösségi oldalán Tatabánya. A Dózsakert városrészben 2021-ben kezdődtek meg az ásatási munkálatok, és már akkor előkerültek késő bronzkorinak-kora vaskorinak tűnő objektumok és néhány kora Árpád-kori sír. 2022 decemberében a gépi földmunkák során letolták a talaj felső, kevert rétegét. Ekkor vált bizonyossá, hogy a területen rengeteg őskorinak látszó objektum, valamint sírok foltjai látszódnak.

A város beszámolója szerint eddig összesen 11 sírhelyet tártak fel, közülük tízben emberi csontvázakat is találtak. A tizenegyedik egy jelképes sír volt, ami a feltehetően a 6. században élt germán harcos sírja mellett található.

„Ezt a maga korában (vagy kicsit később) kirabolhatták, de a sír mellett így is sikerült egy pajzsdudort, ill. a sírból szórványleletként kőberakásos apró ruha- vagy övdíszeket megmenteni. A férfi lábai mellett egy-egy vaskard feküdt, de vélhetően a rablóásás során elvitték a díszes lábbelijét. Mellette található, egy ugyanolyan tájolású, üres sír, melyet valószínűleg a sírrablások elkerülése végett ástak oda. A germán arról árulkodik, hogy az oda temetett ember feltehetően gazdag, a közösségének fontos személye volt”

– olvasható Tatabánya Facebook-oldalán.

A magányos sír több kérdést is felvet, hiszen a germánokra egyáltalán nem volt jellemz a magányos temetkezés. A többi sír ráadásul nem is abból a korból származik: van egy 4-5 sírból álló, azonos tájolású csoport, amikről azt feltételezik, hogy az Árpád-kori temetőhöz tartoztak.

A terület legrégebbi leletei a földbe mélyített házak nyomai a késő bronzkor-kora vaskor idejéből, Kr. e. 1000 környékéről. Ha bebizonyosodik, hogy a nyomok kora vaskoriak, akkor itt helyezkedhetett el az a települése, amely ahhoz a temetőhöz köthető, melyet korábban a Dózsakert városrész elején feltártak. A leleteket most majd egy tudományos feldolgozásnak fogják alávetni a Tatabányai Múzeumban, megtisztítják és rendszerezik őket, majd egy kisebb kiállítást rendeznek belőlük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás