Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tovább drágulnak az élelmiszerek 2023-ban? Minden magyar családot érint az előrejelzés

Tovább drágulnak az élelmiszerek 2023-ban? Minden magyar családot érint az előrejelzés

Helyi Hírek

Tovább drágulnak az élelmiszerek 2023-ban? Minden magyar családot érint az előrejelzés

Helyi Hírek

Promotions 08:08

A 2022-es év a magyar családok számára döntő többségben nem másról szólt, mint a spórolásról.

Mindannyian a saját bőrünkön érezhetjük idén a heti bevásárlások során Magyarországon, hogy sokkal mélyebbre kellett nyúlni a pénztárcánkba. A végösszeg láttán többször elképedtünk, hazánkban a rezsicsökkentés eltörlésével egyetemben óriási drágulás és infláció érkezett. 

Októberben nem kevesebb, mint 40 százalékos volt az élelmiszerár-emelkedés, és egyelőre úgy tűnik, nem áll be fordulat a trendben - szól a Qubit jóslata a KSH adataira alapozva. Érdekesség, hogy az úgynevezett FAO árindex folyamatosan csökken, ami azt jelenti, hogy az orosz-ukrán háború hatása egyre kisebb az áremelkedésekre, világszinten is egyre híznak a készletek, azonban ennek a magyarországi élelmiszerár-index mozgására a jelek szerint egyáltalán nincs hatása.

A Qubit összehasonlította alapvető élelmiszerek jelenlegi árát is a 2021-es értékekkel szemben.

Magyarországon a tavaly októberi adatokhoz képest a liszt ára 11 százalékkal nőtt, a kenyéré viszont 81 százalékkal, tehát valójában nem az alapanyagok drágulása okozza a brutális élelmiszerár-emelkedést. A marhahús ára a tavalyi év ugyanezen időszakához képest októberben 46,5 százalékkal, a csirkehúsé pedig 46,7 százalékkal emelkedett. Az étolaj ára 4,4 százalékkal, a tejé 47,3 százalékkal, a sajtoké 74,7 százalékkal, a vaj ára 71 százalékkal nőtt"

- szól az összegzés. 

Egy korábbi elemzés arról szól, hogy utoljára 2015-ben tudtak ennyire keveset megtakarítani a magyar háztartások, a helyzeten tehát a hatósági áras termékek sem sokat javítottak. Legutóbb egyébként a tojásnak és a krumplinak az árát rögzítette a kormány még november 9-én. 

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott pár hete, hogy szerinte a 2023-as évben nem hogy enyhülés, de további drágulások várhatóak, hiszen a befolyásoló tényezők - mint az üzemanyag ára, a gabonaalapú élelmiszerek szállítása vagy az olyan állati eredetű élelmiszerek ára, amelyek esetében takarmányozásra van szükség -, egyelőre nem mutatnak javuló tendenciát.

A szakértő jóslatát teljes egészében meghallgathatod, hiszen pár hete nyilatkozott az RTL-nek.

Borítókép: Pixabay