promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felzúdulás: napi 160 ezer liter üzemanyagot szállít a Mol Ukrajnába? A társaság reagált a pletykákra
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lassan dönteni kell az ársapka fenntartásáról is.

A Mol kiemelkedő évet zár idén, annak ellenére, hogy a literenként 480 forintban maximált üzemanyagár-sapka mellett különadók is sújtják. A magyar olajtársaság és a kormányzat között mindezzel együtt kisebb feszültség keletkezett a napokban.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, hogy az üzemanyagár-sapka addig tartható fenn, amíg az ellátásbiztonság nincs veszélyben. Egyelőre ezen a téren nincs félnivaló, bár a százhalombattai Dunai Finomító jelenleg csak 50–55 százalékon képes termelni, így a Mol a kis kutaknak egyelőre nem szállít üzemanyagot.

Gulyás Gergely szerint akkor kell lépni, ha nincs elegendő üzemanyag, és erre viszonylag gyorsan megérkezett az olajtársaság reakciója is:

„Amikor február 5. után az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról, negatív következményekkel kell számolni. A hazai olajipari óriásvállalat szerint az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyag-importot, ami 2-3 hónapot vesz igénybe”

– írta az Index. Az importnak viszont az a feltétele, hogy a kormányzat legalább a nagykereskedelemben eltörölje az ársapkát, különben nem végezhető gazdaságosan az értékesítés.

A Mol körül a napokban egy másik vihar is kerekedett, felröppent ugyanis a pletyka, hogy miközben idehaza aggasztó az ellátás, és az autósok néha pánikvásárlásba fognak, közben a társaság napi 160 ezer liter üzemanyagot szállít a háború sújtotta Ukrajnába.

„A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években, jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt, és a Mol látja el a hazai benzinkutak 85 százalékát. Az itthoni készletek növelése érdekében már korábban korlátoztuk a Mol exporttevékenységét, amely az Ukrajnába szállított mennyiségre is vonatkozik”

– jelezte a vállalat az Indexnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás