promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
500 éves kincset találtak a saját telkükön, kertrendezés közben bukkantak a történelmi ereklyére
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Történelmi jelentőségű ereklyét találtak a saját kertjükben.

Magyarország földterületei telis-tele lehetnek olyan kincsekkel és ereklyékkel, amikről nem is tudunk. Mikor megvásárolunk egy telket, nem tudhatjuk, mi minden rejtőzhet a földben. Minden bizonnyal azok a háztulajdonosok sem tudták, akik kertrendezés közben bukkantak egy olyan kincsre, ami történelmi jelentőségű.

Csaknem 500 évig pihent a földben egy ágyúgolyó, ami a kőszegi vár ostromának évében, 1532-ben került oda. Most egy magyar családi ház kertjében találták meg ezt a kincset, amiről a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede számolt be a Facebook-oldalán.

„A nem mindennapi lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezése során bukkant elő, a Bertalan Erzsébet utcában. Alakulatunk tűzszerészei a protokoll szerint megvizsgálták, majd megállapították, hogy a kora újkor elején gyártott, mintegy 8 kg tömegű ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot”

- írták a posztjukban.

A Honvédség azt közölte, hogy a katonák elszállították az ágyúgolyót a központi gyűjtőhelyükre, és felvették a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival a történelmi lelet tekintetében.

Kőszeg várát az I. Szulejmán vezette török hadsereg ostromolta 1532-ben. A védők több, mint három hétig tartották a várat a szörnyű túlerővel szemben, aminek a kapitánya Jurisics Miklós volt. A várat alig félszáz katona és képzetlen parasztok védték hősiesen, és bár jelképesen kitűzték a török zászlót, a megállapodás az volt, hogy a magyar védők kezén maradhatott az erősség, így a szultán tovább vonult. Magyarországon ebben a háborúban kezdték alkalmazni az aknaharcot a várostromoknál. Jurisics Miklós érdeme az volt, hogy néhány aknát, aránylag kevéssé képzett védővel meg tudott semmisíteni.

Alább láthattok egy videót a 2010-es ostromnapokról, ahol a kőszegi csatát is eljátszották, igen látványos formában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás