promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örülhetnek a magyar autósok – a rendőrség ezért már soha többé nem fogja nyaggatni őket
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar autósok már várták, hogy végre valamilyen pozitív hír is érkezzen, most megkapták.

A jelenlegi helyzet miatt a többségnek muszáj spórolnia, akinek pedig autója van, annak fokozottan rá kell állnia erre, mivel a kocsi fenntartásában is jelentősen nőnek a költségek. Annyi csak a biztos, hogy december 31-ig marad a benzinárstop Magyarországon. Most a magántulajdonban lévő személyautókba még literenként 480 forintért lehet tankolni a dízel és a 95-ös benzinből, mindenki másnak a piaci árat kell kifizetnie.

Közben drágulni fog hamarosan az autópálya-matrica Magyarországon, és a téli gumi cseréje sem lesz olcsó mulatság. Akkor meg főleg, ha még gumit is kell hozzá venni. Azt kell mondjuk, hogy az autósoknak is elég sok minden szakadt mostanság a nyakukba, így biztosan örülni fognak egy kis pozitív hírnek.

Biztosan sok mindenkivel megesett már, hogy kiállt a garázsból, és elindult a kocsijával a célállomás felé, majd eszébe jutott, hogy otthon hagyta a jogosítványát, a forgalmiját, vagy éppen mind a kettőt. Ezt legokosabban úgy lehetett megoldani, ha mindig betettük a saját kocsink kesztyűtartójába, de hát ez sem működik mindig, főleg, ha mondjuk gépjárművet váltottunk, és a jogsit a másikba hagytuk.

Szóval ha nem volt nálunk az irat, akkor vagy visszafordultunk érte, vagy imádkoztunk, hogy ne állítson meg a rendőr, akinek csak a jóindulatán múlott, hogy megbüntet-e minket, vagy megússzuk figyelmeztetéssel.

Már sokan jelezték, hogy a digitális világban értelmetlen a magyar autósoknak magukkal hurcolni mindig a jogosítványt, és ezen végre enyhítenek is. A Pénzcentrum is beszámolt róla a Telexre beszámolójára hivatkozva, hogy 2023. januárjától nem jár bírság, de még csak figyelmeztetés sem annak, aki otthon hagyja a jogosítványát, forgalmiját és igazoltatják.

A rendőrség hozzátette, hogy már évek óta elektronikus úton, kéziszámítógéppel ellenőrzik a jármű és a sofőr adatait a Belügyminisztérium adatbázisában, az új szabályozás pedig ehhez igazodik. Persze ettől függetlenül van kivétel, és ezek a külföldi sofőrök, autók. A változás tehát csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és a jármű is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Ettől függetlenül továbbra is figyelnünk kell arra, hogy ne járjon le a jogosítványunk. Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható a jogosítvány megújítása, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt. Az Ügyfélkapu rendszerében egy nyilatkozatot kell kitölteni arról, hogy felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, hogy a jövőben külön kérelem nélkül készítse el új jogosítványunkat, amikor a régi lejárt.

Közben a Technológiai és Ipari Minisztérium nem olyan rég egy kormányrendelettel adott zöld utat annak, hogy leghamarabb a jövő év végétől szimulátoron is lehessen vezetni tanulni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás