promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jövőre nagy zuhanás várható ezen a téren, sok magyarnak kell kapaszkodnia
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rég nem látott áresés következhet 2023-ban az ingatlanpiacon.​

Az ingatlan jó befektetésnek számított az utóbbi években, hiszen ha valaki házat, lakást, garázst, üzlethelyiséget, raktárt vagy más efféle építményt vásárolt, az joggal számíthatott a befektetése busás megtérülésére. Őszi hír, hogy immár nemcsak a fővárosban, de Debrecenben is átlépte az 1 millió forintot az új építésű lakások átlagos négyzetméterára.

Vajon ez a trend folytatódhat a mai – háborúval, energiaválsággal és némi koronavírus-járvánnyal terhelt – időszakban is? A portfolio.hu idézte ezzel kapcsolatban Csorba Dániel ingatlanértékesítő és blogger felmérését, aki több mint 300 értékesítőt kérdezett meg arról, mit tapasztaltak szeptember eleje óta a kereslet, a kínálat és az árak tekintetében.

A helyzet eléggé kiábrándító, ugyanis a vásárlói érdeklődés már most országosan visszaesett mintegy 37 százalékkal, miközben a piacra került eladó lakóingatlanok száma 12 százalékkal növekedett. A kereslet és a kínálat tehát aggasztóan kezd eltávolodni egymástól.

„Élénkülő kereslet főként az alacsonyabb árkategóriájú panel- vagy téglalakásoknál érezhető, melyek között a felújítandókat is keresik a vásárlók, hiszen ezek valamekkora ráfordítással könnyen energiahatékonnyá tehetők. A családi házak iránti kereslet viszont országszerte csökkent, de különösen a főváros külső kerületeiben dolgozó értékesítők panaszkodnak jelentős, átlagosan 28 százalékos visszaesésre”

– olvasható az elemzésben, ami a drasztikusan megemelkedett gáz- és áramdíjak fényében egyáltalán nem meglepő. Döbbenetes mértékben visszaesett a hitelre vásárolt lakások aránya is, hiszen korábban a vevők 60, most viszont csupán 15 százaléka vesz igénybe hitelt az ingatlanvételhez.

„Budapesten minden harmadik, országosan minden negyedik lakást befektetési céllal veszik”

– emelte ki ugyanakkor a portfolio.hu, és az oldal szerint jövőre országosan árcsökkenésre számítanak az értékesítők, amely átlagosan a 11 százalékot is elérheti. Néhány elemző a nagy zuhanás után viszonylag gyors visszarendeződésre számít, akinek tehát van egy kis elkölthető pénze, az jobban teszi, ha a következő hónapokban fekteti ingatlanba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás