promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztet az orvos: újra berobbanhat ez a járvány Magyarországon, és brutálisabb lesz, mint valaha
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Most jóval erősebben fog visszatérni az influenzajárvány, és ennek oka is van.

Október első hetében 12 636 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon koronavírussal, és az előző hetinél ez már nyolc százalékkal kevesebb volt. Láthatunk egy hullámzást az adatokban visszamenőleg, szóval hol gyengül, hol erősödik egy picit a járvány, de a szakemberek szerint a magas átoltottságnak köszönhetően ez nem fog kiugrani.

Bár már csak legyintünk egyet, ha meghaljuk, hogy koronavírus, de ettől függetlenül a megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előzőt. Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-féle vakcinával is.

Az elmúlt években a korlátozások, és a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt Magyarországon. Elsősorban a koronavírus ellen védekeztünk, de ezzel megtettük az óvintézkedéseket az influenza ellen is. Már az is bőven elég volt, hogy felvettük a maszkot, ha zsúfolt helyen voltunk.

A korlátozások megszűntek, mi sem vagyunk már olyan óvatosak, szóval számítani kell rá, hogy az influenzajárvány intenzívebben fog visszatérni. A hazipatika.hu nem rég össze is szedte újra, hogy mi a különbség a sima megfázás, az influenza, vagy éppen a koronavírus tünetei között, amit ide kattintva érdemes átböngészni.

Ki kell tehát emelni, hogy az influenza még nem jelent meg, de hamarosan meg fog.  Dr. Póta György, háziorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában arról beszélt, hogy most egy jóval erősebb influenszaszezonra kell számítanunk, így nem árt beadatni a védőoltást.

A vírus különösen veszélyes a várandós nők, a kisgyermekek és az idősek számára, de a hatékony védelmet nyújtó vakcinák közül az első idei oltóanyag már elérhető. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) évente 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyagot biztosít a lakosság számára, de ezt jóval kevesebben szokták kérni.

Utáljuk a szájmaszkot, de ha berobban a járvány, lehet nem árt elővenni néhány zsúfolt helyen, ezzel is csökkentjük az esélyét, hogy elkapjuk a vírust.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás