promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan rossz hírt közölt a kormány, az utolsó pillanatban döntöttek így róla
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Újabb bejelentés, aminek sokan nem fognak örülni.

A magyar kormány korábban azt ígérte, hogy ősszel kiírják a lakossági napelemes pályázat második fordulóját, melynek keretében nagyjából 45 ezer háztartásnak nyújtanak támogatást napelemes rendszer telepítésére. A kormány erre a célra összesen 201 milliárd forintot tervezett elkülöníteni, és a napelemes rendszerekkel foglalkozó cégek már hozzá is láttak, hogy felmérjék, kik szeretnék igénybe venni ezt a támogatást.

A Promotions egyik olvasója éppen hétfő reggel kapott egy telefont az EU-Solartól, és arról érdeklődtek, hogy mikorra tervezi a rendszer telepítését.

„Nemrég kitöltöttem egy online kalkulációt, hogy megnézzem, mennyi napelemre lenne szükségem, hogy lenullázzuk az itthoni villanyszámlánkat. Ez volt pár hete. Ma reggel hívott fel egy hölgy, és tájékoztatott róla, hogy mivel a kormány múlt héten bejelentette, hogy a napelemesek ezentúl nem tölthetnek vissza a hálózatba, nem tudják, hogy mi lesz a pályázattal is, de azért megkérdeznek mindenkit, aki mostanában visszahívást kért tőlük”

Olvasónk Győr-Moson-Sopron megyében lakik egy 70 négyzetméteres házban, ahol jelenleg fával és villanyradiátorokkal fűtenek. Mostanában szereltetnek be egy 5 kW-os klímát, hogy a fatüzelésű kályha helyett azzal fűtsék be a házat. Azt tervezték, hogy a novemberi pályázatot megpróbálják, és ha megkapják a támogatást, akkor abból valósítják meg a napelemes rendszert jövőre.

„Szerettük volna, ha a jövő évi fűtésszezonra már lenne napelemes rendszer. Mivel ennyi önerőnk nincsen, újabb hitelt nem akartunk erre felvenni, ezért örültünk, hogy lesz ez a pályázat. Ezért is nézelődtem, számolgattam, hogy hogy jönnénk ki anyagilag, de ez most váratlanul ért, nem örülünk neki”

A kormány ugyanis úgy döntött, hogy nem írja ki a pályázat második fordulóját. A Technológiai és Ipari Minisztérium hétfői közleményében azt írta: „a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés”. A kormány ugyanakkor hozzátette, hogy akik a pályázat első fordulójában nyertek, már azok sem élhetnek a hálózatba való betáplálási lehetőséggel. A közlemény szerint az első fordulóban 43 ezer pályázó volt, akik közül közel 25 ezren már támogatói okirattal rendelkeznek, ami nagyjából 90 milliárd forintnyi támogatást jelent.

A második körök pályázat már biztos nem fog novemberben-decemberben elindulni, ezt az uniós megállapodás utáni időszakra halasztják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás