promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki a rendőrség: minden pénz eltűnhet a bankkártyádról, ha nem figyelsz erre
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismét megjelentek azok a csalók Magyarországon, akik banki alkalmazottaknak adják ki magukat.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek és a szimpla csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját bankunk se fogja a bankkártyánk adatait kérni. Ezt soha semmilyen körülmények között ne adjuk ki senkinek. A magyar bankok semmilyen csatornán (e-mail, SMS, telefon) nem szokták az ügyfeleiket arra kötelezni, hogy adják meg a bankkártyára vonatkozó összes adatukat, e-bank jelszavukat, telefonszámukat, vagy telepítsenek távoli elérést biztosító programokat.

Ha mégis úgy érezzük, hogy beleestünk ebbe a csapdába, akkor azonnal le kell tiltanunk a bankkártyánkat.

Sajnos olyan történetet is hallattunk már, hogy az illetőt telefonon verték át, és kiszedték belőle a bankkártyája összes adatát. Mire észbe kapott, már késő volt, és így minden megtakarítása oda lett. A hackerek annyira profin dolgoztak, hogy nem hagytak maguk után nyomot, így nem lehetett mit tenni. Sajnos olyan világban élünk, ahol mindig picit bizalmatlannak kell lenni.

A rendőrség nem olyan rég figyelmeztetést is adott ki, mivel Veszprém megyében egy ilyen csalás áldozata lett valaki.

A csalók ügyesen valamelyik bank alkalmazottjának adják ki magukat. Ezután a pénzintézet nevében adnak tájékoztatást az áldozat számlájával kapcsolatban, például meghiúsult internetes vásárlás, hacker támadás, gyanús tranzakció, vagy szokatlan pénzmozgást észleltek, de elég sok sztori van még, amivel hirtelen pánikba lehet ejteni a kiszemelt áldozatot.

Ennek kapcsán ajánlják fel, mint a bank alkalmazottja, egy alkalmazás telepítését, amihez távsegítséget is biztosítanak. Telefonon keresztül adják az instrukciókat, a kiszemelt áldozat lépjen be a netbankjába, diktálja a telefonjára érkező „biztonsági” kódokat, és míg a telepítés zajlik már meg is csapolták a sértett számláját.

A rendőrség arra kér mindenkit, hogy kezeljék fenntartásokkal az ismeretlen telefonhívásokat.

Ha egy bank gyanús pénzmozgást észlel, akkor valóban felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, de csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, hogy az teljesülhet-e, és ekkor történik egy ügyfél-azonosítás. Ne feledjük, hogy a pénzintézet munkatársa itt sem fogja a bankkártya adatainkat kérni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás