promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megoldódhat a gázprobléma Magyarországon? A semmiből jött a kormány bejelentése
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gázkérdés most nem csak Magyarországon, hanem Európában is kényes téma.

A koronavírus-járvány után elkezdett magához térni a gazdaság Európában, de aztán jött az orosz-ukrán háború, ami ismét felborított mindent. A júliusi válság kormányülést követően eldőlt: az állam kénytelen feladni a rezsicsökkentés korábbi rendszerét, és részben ráereszti a lakosságra az energia piaci árát.

Sok-sok megoldáson agyalnak a szakértők a kormánnyal karöltve, de annyi biztos, hogy a rekordmagas gázár nemcsak Magyarországon óriási probléma.

Ahogyan a portfolio.hu is beszámolt róla, Szijjártó Péter bejelentette, hogy megvan az új megállapodás a Gazprommal, miszerint augusztusban naponta kapott 2,6 millió köbméter után szeptemberben és októberben napi legfeljebb 5,8-5,8 millió köbméternyi gázt kap Magyarország.

A lap kiemelte, hogy ez az oroszokkal tavaly megkötött hosszú távú gázszerződésen felüli plusz gázszállítást jelent, amely majd a déli irányból, a Török Áramlaton át fog jönni Bulgária és Szerbia felől. Szijjártó hozzátette, hogy lesz elegendő földgáz Magyarországon a téli hónapokban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, azok több mint fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak.

Magyarországnak körülbelül 10 milliárd köbméter az éves gázfogyasztása. Tavaly a leghidegebb napon februárban több mint 60 millió köbmétert elfogyasztott hazánk, bár ott akadtak helyek, ahol tényleg mínusz 15 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A kormány szerint a következő fűtési szezonban beindulhat a békési gázmező kitermelése. A tervek szerint így öt év múlva Magyarország a teljes hazai gázfogyasztást ki tudná termelni.

Azt már Pletser Tamás olaj- és gázipari elemző tette hozzá, hogy a Makói-árokban nagyjából 600 milliárd köbméter földgáz van, de ezt nem lesz könnyű kitermelni, mivel nagyon mélyre kell fúrni. A projekt keretében most 3700–4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn fognak kutakat fúrni a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kitermelésére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás