promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó kép a „kiszáradt” Balatonról, aggasztó a magyar tenger vízszintje
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mélypontra süllyedt a Balaton vízszintje.

Az ELTE kutatói nemrég közzétettek egy tanulmányt arról, hogy a következő évtizedekben kiszáradhat Magyarország, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást. Véleményük szerint hazánkban az éghajlatváltozás miatt terjedni fognak a száraz területek - elsősorban az Alföld északi részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén.

Az országot sújtó aszály hatalmas problémát jelent, és a folyamatosan a Balaton, a Duna, és a Velencei-tó vízszintjéről megjelenő képek nagyon meg tudják rázni az embereket. Most a Balaton vízszintje elérte az idei mélypontot, ami ugyan messze van még a 2003-as állapottól, azonban így is aggodalmat keltő, ami a magyar tengernél történik.

Az Országos Vízjelző Szolgálat hidrológiai információs táblázatában bárki követni tudja napról-napra, hogy hogyan alakul a Balaton vízállása.

A táblázatból kiderül, hogy 10 napja még 78 centiméter volt a Balaton átlagos vízállása, ami mára már 74 centiméterre csökkent. Május elején még 105 centiméter volt ez az átlag, vagyis három hónap alatt 32 centiméternyi víz párolgott el a Balatonból.

Azonban nem csak a Vízjelző Szolgálattól kaphatunk naprakész jelentéseket a magyar tenger vízszintjéről, a tónál nyaralók is folyamatosan képekkel és videókkal szemléltetve számolnak be az ottani helyzetekről. Györkő Zsombor képei például rövid idő alatt rohamosan elterjedtek a közösségi médiában. A férfi az Aranypart Szabadstrandon készített egy képet még tavaly júliusban, majd ugyanazon a helyen idén júliusban.

A képeken jól látszik, hogy ez a rendkívüli hőség és szárazság mit tett idén a Balatonnal.

(Forrás: Facebook / Fotók készítője: Györkő Zsombor)

Említettük már a 2003-as esetet, amikor még a mostaninál is sokkal rosszabb volt a helyzet. Abban az évben augusztus közepén csupán 33 centiméter volt a Balaton átlagos vízszintje, de volt olyan nap, amikor ez 23 centiméterre csökkent tovább.

2003 szeptemberében készült egy amatőr felvételt a "kiszáradt" Balatonról, az alábbi videóban visszanézhetitek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás