promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországot a kiszáradás fenyegeti, vészjósló adatok érkeztek
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország hamarosan kiszáradhat.

Döbbenetes, egyben aggasztó dolgot közöltek az ELTE kutatói. A nemrég közölt tanulmányuk szerint kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást.

A kutatók szerint az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedni fognak, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A vészjósló hírt csak tovább fokozza a tény, hogy az 1970-80-as évekhez képest már most jelentősen csökkent a nedves területek aránya; a korábbi 84 százalékról 68 százalékra esett vissza a júniusi adatok szerint.

A kutatók több lehetőséget is felvázoltak:

  • a legkedvezőtlenebb szerint a század végére az Alföld teljesen száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Az évszázad második felére nem kizárt, hogy Magyarország jelentős részét, területének 85 százalékát erdős sztyeppe uralhatja, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek rendkívül kis területre szorulnak vissza;

A FAI különböző kategóriáinak 2001–2020 időszakban megfigyelt előfordulásának területi arányai (balra), valamint a 2081–2100 időszakra az optimistább RCP4.5 (jobbra fent) és a pesszimista RCP8.5 (jobbra lent) forgatókönyvet figyelembe vevő klímaszimulációk átlaga alapján. A szerzők ábrája. Fotó: masfelhok.hu

  • a kevébé súlyos lehetőség szerint a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek.

Az ELTE éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányát a masfelfok.hu-n lehet teljes egészében elolvasni.

Nemrég elszomorító képek érkeztek a "kiszáradt" Dunáról, ugyanis a folyó vízszintje három hét alatt nagyjából 1,5 métert csökkent. Azóta még rosszabb lett a helyzet: a Margit-sziget déli csúcsánál, a Margit híd szigeti bejárója alatt hétfőn a folyó vízállása mindössze 78 centiméter volt.

[[g]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás