Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Jelentősen drágább lesz idén a szőlő, lesújtó számokat közölt az Agrárminisztérium

Jelentősen drágább lesz idén a szőlő, lesújtó számokat közölt az Agrárminisztérium

Helyi Hírek

Jelentősen drágább lesz idén a szőlő, lesújtó számokat közölt az Agrárminisztérium

Helyi Hírek

Helmeczi Benjamin 12:52

A szőlő ára is emelkedik, már azt is tudjuk, mennyivel.

Hamarosan beindul az idei szüret, némelyik zöldségesnél és piaci árusnál már most találhatunk hazai termelőtől származó ízletes, magyar szőlőt. A fürtös gyümölcs kétségkívül az őszi időszak egyik legnagyobb kedvence, a muskotályostól kezdve a saszlán át egészen az otellóig mindegyik fajtából szívesen fogyasztanak itthon, azonban idén sajnos a szőlőre is jóval többet kell szánnunk, mint tavaly.

Az Agrárminisztérium azt közölte, hogy az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során.

Az előrejelzések szerint Európában nem várható kiugróan jó termés az idei évben, ezért az Agrárminisztérium is osztja azokat a szakmai véleményeket, miszerint lesz kereslet a magyar szőlő és a magyar bor iránt. Az elkészült szőlőár előrejelzés jól tükrözi a többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számító borkészlet, illetve a várhatóan 3,7 millió mázsára tehető alacsony szőlőtermés mennyiség hatását.

A szakemberek úgy látják, hogy idén a termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20 százalékkal kellene meghaladnia a tavalyiakat, azonban hozzá kell tenni, hogy az árak között komoly különbségek lehetnek a borvidékektől és a szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően.

Az egyik 13. kerületi zöldségesnél mi már például találtunk pölöskei muskotályt, amit 1680 forintos kilóáron vehetünk meg.

Borítókép: Illusztráció / Profimedia