promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jelentősen drágább lesz idén a szőlő, lesújtó számokat közölt az Agrárminisztérium
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szőlő ára is emelkedik, már azt is tudjuk, mennyivel.

Hamarosan beindul az idei szüret, némelyik zöldségesnél és piaci árusnál már most találhatunk hazai termelőtől származó ízletes, magyar szőlőt. A fürtös gyümölcs kétségkívül az őszi időszak egyik legnagyobb kedvence, a muskotályostól kezdve a saszlán át egészen az otellóig mindegyik fajtából szívesen fogyasztanak itthon, azonban idén sajnos a szőlőre is jóval többet kell szánnunk, mint tavaly.

Az Agrárminisztérium azt közölte, hogy az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során.

Az előrejelzések szerint Európában nem várható kiugróan jó termés az idei évben, ezért az Agrárminisztérium is osztja azokat a szakmai véleményeket, miszerint lesz kereslet a magyar szőlő és a magyar bor iránt. Az elkészült szőlőár előrejelzés jól tükrözi a többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számító borkészlet, illetve a várhatóan 3,7 millió mázsára tehető alacsony szőlőtermés mennyiség hatását.

A szakemberek úgy látják, hogy idén a termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20 százalékkal kellene meghaladnia a tavalyiakat, azonban hozzá kell tenni, hogy az árak között komoly különbségek lehetnek a borvidékektől és a szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően.

Az egyik 13. kerületi zöldségesnél mi már például találtunk pölöskei muskotályt, amit 1680 forintos kilóáron vehetünk meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás