promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb negatív rekord dőlt meg Magyarországon, 29 éve nem történt ilyen - ez nem az első meglepetés az idei évben, a Tisza után most az ipolyon is nagyon alacsony vízállás mértek
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2022-ben ez is megdőlt.

Arról már korábban is rengeteget lehetett hallani a hírekben, hogy a Duna után a tisza mellékfolyói is apadnak, és most az is kiderült, hogy az Ipolyon is megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja - számolt be róla az Időkép. Pár héttel ezelőtt amúgy már megdőlt egy negatív vízállási rekord hazánkban, akkor az ország egyik legnagyobb folyójáról, a Tiszáról szóltak a hírek. Egy 19 éve tartó rekord dőlt meg akkor Szolnoknál, hiszen -280 centiméteres vízállás regisztráltak a megyeszékhelyen.

Most az Ipolyon dőlt meg a legalacsonyabb vízállás rekordja, amely eddig 1993-ból származott. Akkor, 1993. augusztus 14én 24 centiméteres vízszintet mértek az Ipolyon, most 4 centimétererl süllyesd ez alá a vízszint. Az új negatív rekordot július 16-án regisztrálták Nógrádszakálnál, a szlovák-magyar határ közelében. Csak összehasonlításképpen, a valaha mért legmagasabb vízállás amúgy az Ipolyon 393 centiméter volt, ezt 2010-ben mérték.

Így az, aki vízitúrára készülne az Ipolyon, annak fel kell készülnie, hogy a hajót vagy a csónakot néhol át kell majd emelni a homokzátonyokon. A fősodrásban sok helyen csak bokáig ér a víz.

Mint az Időkép megjegyzi, változás a következő napokban sem várható, a Hydroinfo előrejelzése szerint rekordközelben marad a vízszint a következő héten is:

Az Időkép oldalán láthatók képek is a rekord alacsony vízállású Ipolyról IDE kattintva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás