promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Terjed a majomhimlő Magyarországon - miért csak a férfiak fertőződnek meg?

Terjed a majomhimlő Magyarországon - miért csak a férfiak fertőződnek meg?

Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Magyarországon eddig csak férfiak fertőződtek meg a majomhimlővel.

Újabb hat embernél mutatták ki a majomhimlőt, ezzel már 12-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a hazánkban regisztrált fertőzöttek mind férfiak, közülük a lefiatalabb 28, míg a legidősebb 43 éves, és a többségük életvitelszerűen él Budapesten.

Az NNK tudatta, hogy a betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, mindannyian otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri az embereket, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, az mihamarabb forduljon orvoshoz. A majomhimlő tünetei a kezdeti szakaszban a rossz közérzet, a fejfájás, az izomfájdalom, a nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok. Ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen jelennek meg.

A betegség 2-4 hétig tart, a majomhimlő fertőzőképessége addig tart, amíg a testen megjelenő hólyagok ki nem ürülnek, majd az úgynevezett pörkök nem esnek le a bőrről.

Miért csak a férfiak kapták el eddig a majomhimlőt Magyarországon?

A majomhimlőről tudni kell, hogy a szoros testi kontaktuson kívül használati tárgyakkal - például törülközővel, ágyneművel - is átadható, de ritkább esetben tüsszentéssel, és köhögéssel is. Elsősorban azonban a szoros testi kontaktussal, így szexuális úton is fertőzhetjük meg embertársainkat. A CDC nevű amerikai egészségügyi hatóság májusban figyelmeztette a homoszexuális és a biszexuális férfiakat, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést, ha szoros kapcsolatban álltak valakivel, aki a gyanú szerint fertőzött lehet. John Brooks, a CDC tisztviselője akkor azt mondta, hogy bár a majomhimlőt szexuális irányultságtól függetlenül bárki elkaphatja, mégis az eddig regisztrált betegek között reprezentáltak azok a férfiak, akik melegként vagy biszexuálisként azonosítják magukat.

Azt nem tudni, hogy a Magyarországon regisztrált fertőzöttek szexualitásukat tekintve hova tartoznak, mindenesetre a szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy vegyék komolyan ezt a betegséget, hiszen csak úgy tudunk elkerülni egy újabb világjárványt, ha odafigyelünk, kivel kerülünk szoros testi kontaktusba, és amennyiben olyan tüneteket észlelünk magunkon, ami majomhimlőgyanús, akkor azonnal keressük fel orvosunkat.