promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Terjed a majomhimlő Magyarországon - miért csak a férfiak fertőződnek meg?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarországon eddig csak férfiak fertőződtek meg a majomhimlővel.

Újabb hat embernél mutatták ki a majomhimlőt, ezzel már 12-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a hazánkban regisztrált fertőzöttek mind férfiak, közülük a lefiatalabb 28, míg a legidősebb 43 éves, és a többségük életvitelszerűen él Budapesten.

Az NNK tudatta, hogy a betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, mindannyian otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri az embereket, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, az mihamarabb forduljon orvoshoz. A majomhimlő tünetei a kezdeti szakaszban a rossz közérzet, a fejfájás, az izomfájdalom, a nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok. Ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen jelennek meg.

A betegség 2-4 hétig tart, a majomhimlő fertőzőképessége addig tart, amíg a testen megjelenő hólyagok ki nem ürülnek, majd az úgynevezett pörkök nem esnek le a bőrről.

Miért csak a férfiak kapták el eddig a majomhimlőt Magyarországon?

A majomhimlőről tudni kell, hogy a szoros testi kontaktuson kívül használati tárgyakkal - például törülközővel, ágyneművel - is átadható, de ritkább esetben tüsszentéssel, és köhögéssel is. Elsősorban azonban a szoros testi kontaktussal, így szexuális úton is fertőzhetjük meg embertársainkat. A CDC nevű amerikai egészségügyi hatóság májusban figyelmeztette a homoszexuális és a biszexuális férfiakat, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést, ha szoros kapcsolatban álltak valakivel, aki a gyanú szerint fertőzött lehet. John Brooks, a CDC tisztviselője akkor azt mondta, hogy bár a majomhimlőt szexuális irányultságtól függetlenül bárki elkaphatja, mégis az eddig regisztrált betegek között reprezentáltak azok a férfiak, akik melegként vagy biszexuálisként azonosítják magukat.

Azt nem tudni, hogy a Magyarországon regisztrált fertőzöttek szexualitásukat tekintve hova tartoznak, mindenesetre a szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy vegyék komolyan ezt a betegséget, hiszen csak úgy tudunk elkerülni egy újabb világjárványt, ha odafigyelünk, kivel kerülünk szoros testi kontaktusba, és amennyiben olyan tüneteket észlelünk magunkon, ami majomhimlőgyanús, akkor azonnal keressük fel orvosunkat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás