promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Baj van a Balatonnal - Hogyan fogunk így nyaralni menni?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Túl alacsony a vízszint, ami problémát jelenthet.

A hosszú aszályos hónapok után április második felére megérkezett az eső Magyarországra, de még így is alacsonyabb az ideálisnál a tavaink vízszintje.

A Balatoné a Hydroinfo adatai alapján az elmúlt hetek esőzéseinek köszönhetően ugyan 104-105 centiméterre nőtt, ám tavaly ősszel 84-85 centit is mutatott a mérce, ami a téli vízszintnél 25-26, a nyárinál 35-36 centivel alacsonyabb – egyes vitorláskikötőket már nem tudtak használni a hajósok

– írja a Népszava.

Az adatok aggodalomra adnak okot, ugyanis 1921 óta, vagyis amióta mérik nem volt ilyen alacsony a Balaton vízforgalma.

„A Balaton vízgyűjtőjére hullott csapadék ebben az időszakban mindössze 47 százaléka volt az elmúlt 30 év átlagának, vagyis a megszokott mennyiségnek még a fele sem esett le”

– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

„Az elmúlt hetekben ugyan a korábbinál kedvezőbben alakult a csapadékhelyzet, ám a hosszú ideje tartó és halmozódó csapadékhiány miatt a vízgyűjtő-terület erősen kiszáradt, így a lehulló kevés csapadék csak átnedvesíti a talaj felső rétegeit, s emiatt a tó szempontjából nem keletkezik érdemi hozzáfolyás”

– tették hozzá.

1921 és 1999 között nem akadt példa negatív vízháztartási helyzetre, ellenben az ezredforduló óta ez már a nyolcadik ilyen alkalom.

A jelenlegi, az aktuális nyári szabályozási szintnél mintegy 14 centivel alacsonyabb vízszint nem rendkívüli, de a rendelkezésükre álló hosszú távú meteorológiai és vízállás-előrejelzések szerint a következő fél évben az átlagvízállás a szabályozási szint alatt marad. Az üdülési szezon végére akár 77 centiméterre is csökkenhet a vízszint.

A kutatók szerint ez egyébként még jót is tehet az ökoszisztémának, mivel kevésbé alakul ki algásodás és a nádasoknak is jót tesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás