promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Véget ért az országgyűlési választás, éjfél előtt már eredmények is várhatók
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Idén 456 ezer levélben szavazót vettek fel a névjegyzékbe.

Este 7 órakor zárultak a szavazóurnák, ismét túl vagyunk egy (ezúttal népszavazással egybekötött) országgyűlési választáson. A részvételi arány nagyjából megegyezett a négy évvel ezelőttivel, a 18:30 órás adatok szerint a választásra jogosultak 67,8 százaléka, vagyis 5 216 424 szavazó adta le voksát az MTI tájékoztatása szerint.

Az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 243 szavazókörben azok a szavazni akarók, akik 19 órakor már a sorban álltak, még leadhatják a voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

Addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

Lesz 106 szavazókör, ahol nem bontják fel vasárnap este az urnákat: ezek „megvárják” a külképviseleteken, illetve a más magyarországi településeken leadott (átjelentkezők által leadott) szavazatokat. Az „utazó” voksokat a választás utáni szombaton keverik bele ennek a 106 szavazókörnek az urnáiba.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az országgyűlési választásra és a népszavazásra hozzájuk érkezett csaknem 140 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését is. Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára. Az NVI összesen 456 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás