promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vasárnap fontos változás lép életbe Magyarországon, ne lepődjünk meg reggel, amikor felkelünk - jön az óraátállítás
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kezdődik a nyári időszámítás, méghozzá most vasárnap.

Március 27-ével kezdetét veszi a nyári időszámítás, így vasárnap hajnali 2 óráról 3-ra kell átállítani az óráinkat, tehát egy órával fogunk kevesebbet aludni ezen a héten. Ám cserébe hosszabb nappalok jönnek majd. A módszer 1980 óta van érvényben Magyarországon, ám az utóbbi időben viták kereszttüzébe került az Európai Unióban, így pedig komoly sansz volt rá, hogy eltörlik.

2018-ban például közel 5 millió európai polgárt kérdeztek meg konzultáción, hogy eltöröljék-e az óraátállítást, a válaszadók elsöprő többsége, 84 százaléka igennel szavazott. Legtöbben a negatív egészségügyi hatásokat, illetve az energiamegtakarítás hiányát hozták fel indokként.

Később azonban a témáról megakadt a párbeszéd az Európai Tanácsban, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a tagállamok nagyon megosztottak az ügyben.

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok amúgy a nyári időszámítást tartanák meg. 

Megéri az óraátállítás?

Úgy becsülhető, hogy az óraátállítással évente egy közepes, Eger méretű magyar város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű villamos energiát spórolunk meg Magyarországon - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

És hogy milyen hatással lehet ránk az óraátállítás? Még korábban a Mokka stúdiójában Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásszakértő a téma kapcsán elmondta, hogy melyik korosztályra van leginkább negatív hatással az óraátállítás, valamint elárulta, milyen megterhelést jelent ez a szervezet számára.

(via Napi.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás