promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez történne, ha Magyarország belesodródna egy háborúba – Tényleg van a hazánkban hadkötelezettség?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor megkezdődött az orosz-ukrán háború, Ukrajna megtiltotta a 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, de mi lenne a helyzet Magyarországon?

Oroszország nem enged, Ukrajna pedig kitart, ameddig lehet, szóval nem fog egykönnyen lezárulni a szomszédunkban dúló háború. A béketárgyalások még nem vezettek eredményre, közben pedig folyamatosan érkeznek Ukrajna felől a menekültek.

A kormány jelenlegi álláspontja az, hogy Magyarország továbbra sem támogat olyan szankciókat Moszkvával szemben, amelyek veszélyt jelenthetnek hazánk energiaellátására és biztonságára.

Azt már Orbán Viktor is többször kijelentette, hogy Magyarországnak és a NATO-nak továbbra sem szabad belesodródnia a háborúba.

„Arra képesek és alkalmasak vagyunk, sőt az kötelességünk is, hogy egymást megvédjük, de a NATO területén kívül katonai akciókban bonyolódni nem dolga a NATO-nak. Magyarország álláspontja világos, sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra”

- jelentette ki a miniszterelnök, aki veszélyes javaslatnak tartja, hogy légtérzárat hozzanak létre Ukrajna felett.

Oleg Nyikolajenko, ukrán külügyi szóvivő szerint azonban Magyarország békéje és biztonsága nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül.

Nehéz elképzelni, de érdekes megnézni, hogy mi lenne a forgatókönyv akkor, ha Magyarország mégis belesodródna egy háborúba.

A Blikk járt utána, hogy hazánk honvédelmének van egy békeidőszakban és egy rendkívüli időszakban életbe lépő szabályrendszere.

Ebből kiderült, hogy a katonai szolgálat békeidőben önkéntes alapon működik. Azonban rendkívüli állapotban és az azt megelőző védelmi helyzetben a társadalom egy része hadköteles - elsősorban a 18-50 év életkor közötti férfiak. Ebbe beletartozik a katasztrófavédelmi feladatok ellátása is.

Tehát a magyar lakcímmel rendelkező, nagykorú férfi állampolgárokat besorozhatják egy rendkívüli helyzetben, akiknek így a száma megközelítené a 2 milliót. Remélhetőleg ilyenre sosem fog sor kerülni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás