promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sok embernek sáros volt reggel az autója Magyarországon, elmondjuk, hogy miért
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy meglepődtél a látványon.

Az Időkép is beszámolt róla kedden, hogy szerdán érkező csapadékkal egyetemben szaharai por is érkezik majd Magyarországra, így pedig megeshet, hogy az ország több helyén sáros eső alakult ki. Tőlünk nyugatra, így Franciaországban és Németországban például narancssárgába borult az ég.

Hogy is nézhet ki ez pontosan?

A Guardian a Youtube-on elképesztő videókat tett közzé a teljesen sárgába borult égboltról, amely átvonult Európán. Talán addig el sem tudjátok képzelni a narancssárga égboltnak a hangulatát, amíg ezeket a felvételeket nem látjátok, mintha egy filter lenne a kamerákon.

Amit kevesen tudnak, hogy ez a finomszemcsés szaharai por egy rakat alkalommal van fölöttünk, viszont csak olyankor látjuk, amikor csepereg is. Általában egy ciklon okozza az egészet, amely a sivatag felett ténferegve felkvarja a port, majd északabbra mozdulva elhozza ezt Európába. És hogy milyen hatásai lehetnek?

A sáros eső pozitív hatásokat is okozhat a természetben, a talajba bekerülve különböző ásványi anyagokkal, például kalciummal gazdagíthatja a felső talajrétegeket 

– olvasható a Földrajztanitás.elte.hu-n.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás