promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött az EU: jelentősen egyszerűsítik a utazás feltételeit
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Többé nem a regionális helyzet, hanem az egyes utazók egészségügyi állapota a döntő.

Az Európai Unió Tanácsa fogadott el új ajánlást az unión belüli utazásra nézve, ami február 1-jétől lép életben, és minden tagországra kötelező érvényű lesz.

A covid miatt az utazás világszerte bonyolultabb lett, az országok egyenként szabályoztak, hol oltást kértek vagy negatív PCR-tesztet, hol mindkettőt is akár. A új szabály szerint elsősorban nem regionális viszonyokat kell nézni, hanem az adott személy egészségügyi állapotát. Bár lehet szigorítani, ha az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint sötétvörös, vagyis nagyon fertőzött területről érkezik valaki.

Ez a változás sokkal kiszámíthatóbbá teszi az utazást, ami segíthet ismét fellendíteni a turizmust.

A rendelet ugyanazon a napon lép életbe, mint a védettségi igazolványokról szóló módosítás, ami 9 hónapos (270 napos) érvényességi időt állapít meg az EU-n belüli utazásokra. Amit az oltás utolsó adagjától számítanak.

Vagyis februártól a tagállamok nem tagadhatják meg azon EU-s állampolgárok belépését, akik érvényes védettségi vagy gyógyultsági igazolvánnyal rendelkeznek. Akik nem tudják felmutatni az uniós igazolást, a határátlépést megelőzően vagy azt követően 24 órán belül koronavírus elleni tesztet kell készítetniük.

A szabályozás alól felmentést kapnak az ingázó munkavállalók és a 12 év alatti gyermekek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás