promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történt? 300 kilométerre a Balatontól van még egy Balaton Magyarország térképén - mi köze a kettőnek egymáshoz?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarországi léptékben mérve messze vannak egymástól, de mi közük lehet egymáshoz?

Nemcsak egész Magyarországon, de a világon is rengeteg helyen ismerik a magyar tengert, a Balatont, amely sokaknak még ma is a nyaralások megkerülhetetlen helyszíne. A magyar tenger messze földön híres látványosság és természeti csoda, amely évente több százezer turistát csábít kicsiny hazánkba.

De ha a Google Maps-en rátekintünk Magyarország térképére, akkor nemcsak egy Balatont fogunk találni, hanem kapásból kettőt is. Sőt, a kettő meglehetősen távol lesz egymástól,

ugyanis a tó mellett létezik egy Balaton nevű magyar település is, méghozzá Heves megyében.

Ez hogy történhet meg?

Ha tudjátok, hogy a Balaton szó honnan jön a magyar nyelvbe, akkor hamarosan választ kaphattok a miértekre. A Balaton elnevezés ugyanis szláv eredetű, a "blato/boloto" szóból jön, amely mocsarat, lápot jelent. A tó latin neve, a Lacus Pelso is ehhez kötődik, ugyanis sekély tavat jelent.

Balaton magyar település ugyan részben hegyes vidéken fekszik, de a közelében található némi mocsaras terület is, ahol például a legendák szerint a Tatárjárás alatt rengeteg magyar lelt menedékre.

Így látszik, hogy a kettőnek nincs köze szorosan egymáshoz, csupán az elnevezésekben, amelyet a földrajzi meghatározottság ad.

Így néz ki a csodálatos Balaton község:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás