promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy hatalmas monstrum rázta meg az eget Pápa felett - videó
Borítókép:  Lampért Gábor
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óriási robajjal hasított át Pápa felett a világ legnehezebb repülőgépe.

Kijevben, az 1980-as években fejlesztették ki az Antonov An-225 Mrija szállító repülőgépet, ami a maga 640 tonnás maximális felszálló tömegével még most is a világ legnehezebb repülője. A hatalmas monstrum 250 tonnát képes szállítani, jelenleg összesen két példány van a világban: ebből csak az egyik van használatban.

Erről készített néhány fotót és egy videót a Promotions.hu egyik olvasója, Lampért Gábor, aki akkor örökítette meg a repülőgépet, mikor az Pápa felett haladt át.

A Mrija a kazahsztáni Almaty városából indult, majd miután elszállt Magyarország felett, az írországi Shannon-ba haladt tovább.

Az An 225-öst a szovjet űrprogram kiszolgálására fejlesztették ki, hogy a Buran űrrepülő és az Enyergija hordozórakéta részegységeit szállítsa. A Mrija először 1988. december 21-én szállt fel Kijevben, majd 1989 márciusában 500 tonnás felszálló tömeggel több repülési rekordot is felállítottak vele.

2019-ben egy 18 hónapos felújítási és modernizálási munka vette kezdetét rajta, melynek során új hajtóművezérlő rendszert is kapott a gép. A felújítás után 2020. március 25-én szállt fel újra, míg első üzemszerű útjára 2020. április 11-én került sor. A következő időszakban Kínából szállított a koronavírus elleni tevékenységhez szükséges egészségügyi eszközöket Európába.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás