promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Iszonyatosan drága lesz a kenyér mostantól
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sok helyen valószínűleg már át is lépte a 400 forintot a kenyér ára.

Mindenhol érezhető a drágulás, és ebben a pékáru sem lesz kivétel az élelmiszerek között.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagár-táblázat szerint a fehér kenyér kilója januárban átlagosan 374 forint volt, szeptemberben viszont már 399 forintba került a boltokban, és vélhetően már túl vagyunk ezen is, hiszen a legutóbbi lisztáremelés hatása októberben jelenhetett meg a pékek áraiban is – számolt be róla a Portfolio.

Az egyes termékek és szolgáltatások fogyasztói átlagárát évre és hónapra lebontva ide kattintva tudjuk böngészgetni.

„Idén eddig három jelentős lisztáremelés volt, amiből egyet aratás után érvényesítettek a malmok. Emiatt mintegy 25-30 százalékkal emelkedett a liszt ára, de várhatóan nem áll meg itt a drágulás, tekintve hogy az előrejelzések további búzaáremelést valószínűsítenek”

- nyilatkozta az Indexnek Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A lap kitért arra, hogy sütőipari alapanyagok önmagukban is jelentősen drágultak: a KSH szerint szeptemberben az előző év azonos időszakához képest például az étolaj fogyasztói ára 32,6, a margariné 15,4 százalékkal emelkedett.

A sütőipar ugyan más beszerzési árakat kap ezekre, azonban a javarészben importált vajét például a forint–euró-árfolyam alakulása, gyengülése is erősen befolyásolja.

A koronavírus-járvány alatt már elég sokan belevágtak abba, hogy otthon sütnek maguknak kenyeret, szóval ebbe sem késő belevágni. Persze spórolni nem sokat lehet rajta, de akkor is a mi kenyerünk lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás