Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mi történik? Egy pici magyar település nevét is emlegetik az iPhone-csúcsmobilokat gyártó cég, az Apple kapcsán

Mi történik? Egy pici magyar település nevét is emlegetik az iPhone-csúcsmobilokat gyártó cég, az Apple kapcsán

Helyi Hírek

Mi történik? Egy pici magyar település nevét is emlegetik az iPhone-csúcsmobilokat gyártó cég, az Apple kapcsán

Helyi Hírek

Promotions 18:18

Egy Komárom-Esztergom megyei település, amelynek neve részben azért vált híressé, mivel nagyon hasonlít az Apple angol szó magyaros kiejtéséhez.

Az Apple cég 21. századi csúcsterméke az iPhone, az első széria pedig még 2007-ben jelent meg a piacon, azóta pedig óriási népszerűségre tett szert, az okostelefonok forradalma pedig megállíthatatlannak tűnik. 

Az "Apple" angol szó magyarul almát jelent, és mi, magyarok úgy ejtjük, hogy "Epöl". Komárom-Esztergom megyében, pontosan az Esztergomi járásban pedig éppen van egy ilyen nevű teleülés.

Epöl gyönyörű helyen fekszik, a Gerecse keleti részén, lakossága pedig mindössze 632 fő. A település és környéke már a honfoglalás előtt is lakott terület volt, ezt pedig a község határában előkerült régészeti leletek is bizonyítják. Az első írásos emlék a 13. századból származik, amely említi a nevét Epely néven.

Korábban több cikk is megjelent a községről, főleg az iPhone-revolúció beköszönte után. Az Appleblog például több írásában is beszámolt róla, sőt, a magyar internet egyik legzseniálisabb oldala, a Nyest is a település nevének eredete után ment, miután több fórumon is elkezdték firtatni az emberek,

hogy lehet-e köze a község nevének az Apple angol szóhoz, így pedig a híres világmárkához?

A lap viccesen azt is megjegyzi, hogy valószínűleg, ha az angolok magyarok lennének, akkor az Epöl településnév angolos hangzása után megállapítanák, hogy a Kárpát-medencében éltek ezen a környéken angolok, egykor régen.

A feltevés pedig egyáltalán nem abszurd, hogy az Epöl az "alma" szóból származik, hiszen a gyümölcs neve németül is hasonló csengésű, Apfel. A németek pedig éltek a Kárpát-medencében. Sőt, a német nyelvjárások jelentős részében Appel-ként van jelen ez a szó. Ám a módosulás ellen mind hangtani, mind pedig történelmi érvek felhozhatók.

A cikk idézi Kiss Lajos Földrajzi nevek etimológiai szótárából is az Epölhöz kapcsolódó szócikket, ebből megtudhatjuk, hogy talán az "épely - híg, sár" szóval lehet összefüggésben a település elnevezése, de ezt maga az író is bizonytalannak tartja.

A teljes fejtegetés a Nyest oldalán érhető el.

A gyönyörű Epölről pedig itt nézhettek meg egy nagyon szép videót is:

Borítókép: Profimedia