promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létezik egy magyar szellemfalu, ahol soha nem is éltek emberek - a története még ennél is meglepőbb
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Soha nem találnád ki, hol található. Nem skanzenre gondoltunk.

Balatonfüreden a kilencvenes évek közepén felépítettek egy "görög falut", ahol teljes egészében a görög építészet mediterrán stílusjegyei érvényesülnek. A piciny "falu" a balaton-parti város kempingjével szemben épült fel, és teljes egészében a görög világot imitálja.

A terv az volt, hogy egy kis szórakozónegyedet építenek fel, de később nem jöttek be a hozzá fűzött remények. Az utóbbi időben pedig arról cikkeznek az újságok, hogy a helyi önkormányzat minél mihamarabb szeretné elbontani a felépített épületeket.

Ez egy 2018-as felvétel az akkori állapotokról, a Szellemvárosk blog oldalán találhattok frissebb videókat is:

Az egész koncepció terve odáig vezethető vissza, hogy a kilencvenes években gyorsan nagyon kedvelt úti céllá vált Görögország, egyre csap szaporodtak itthon a gyrososok, illetve rengeteg egyéb görög kulturális elem is beszivárgott az akkori magyar kulturális életbe. Sokan pedig úgy gondolták, hogy a görög ihletettségnek a hazai turizmusban is lehet keresnivalója.

Az első kapavágások Balatonfüred határában 1994-ben kezdődtek. A köznyelvben csak "görög falu"-ként emlegetett építmény valójában egy termikus turisztikai egység.

A görög falu egy része később Sun City néven futott tovább, és egyfajta bulinegyeddé vált. Diszkó működött a falai között, koncerteket szerveztek, de folyamatosan szélesítették a repertoárt, így stand-up comedy előadásokat is rendeztek.

Aztán nyárról nyárra egyre kevesebb szórakozóhely nyitotta ki a kapuit. Az épületek egyre rosszabb állapotban lettek, korábban pedig sok lakossági panasz is érkezett, így a város egyre eltökéltebb lett a bezárás ügyében.

A Napi-nak korábban nyilatkozott a területen több szórakozóhelyet is üzemeltető Suncity Kft., 2020 decemberében azt mondták:

"Tudunk az önkormányzat bontási terveiről, a terület nagy részének kihasználatlansága miatt meg is értjük, ugyanakkor szerintünk egy Balatonfüred léptékű városnak érdeke lenne a jövőben is egy hasonló méretű koncerthelyszín"

(Forrás: Szellemvárosok, VEOL, Építészfórum, Napi)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás