promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémisztő - Nem biztos, hogy a hőségtől izzadunk
Borítókép:  Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az izzadás sokak életét keseríti meg, azonban előfordulhat, hogy a jelenség mögött sokkal rosszabb dolog áll, mint a hőség. 

Főleg nyáron a nagy melegben tapasztaljuk, hogy bizony elindul az a frányaizzadási folyamat. A ruhánk nedves lesz, a szagunk kellemetlen, a sminkünk pedig szétfolyik. A verejtékezés egy teljesen normális dolog, persze csak egy bizonyos szintig. De mi van akkor, ha jóformán még ki sem léptünk az ajtón, máris tocsogunk az izzadságtól. Bizony komoly problémát is jelezhet ezzel a szervezetünk.

A nők rémálma a klimax. A hőhullámok és hangulatingadozás mellett, megindul a túlzott verejtékezés. Nem csak bosszantó, de borzasztó kellemetlen is. Sajnos hasonlót élnek át a várandóságuk alatt a kismamák is, öröm az ürümben, de sajnos a babavárás általában nem rózsaszín álom. Ebben a két esetben azonban nem kell megrémülni, teljesen normális hormonális változásról van szó.

A jó öreg stressz is megizzaszthat bennünket. Nem is tudjuk létezik- e olyan ember, aki nem stresszel, talán csak a mesékben. Ilyenkor a hónaljunkban található mirigyek lépnek akcióba, úgyhogy egy vizsga vagy állásinterjú közben ne nagyon emelgessük a karunkat, ha nem akarunk kínos helyzetbe kerülni.

Vannak azonban komolyabb betegségek, amelyeknél figyelmeztető jelzés lehet a verejtékezés, így ezeket érdemes komolyan venni. A háttérben állhat alacsony vércukorszint is. Ezt szerencsére könnyű felismerni. Ilyenkor ugyanis a megszokott izzadsággal ellentétben, hideg, nyirkos érzésű a bőr, emellett a nyak hátsó részén is tapasztalhatunk verejtékezést. Ebben az esetben gyorsan egyél, igyál valamit és érezni fogod, hogy állapotod javulni kezd.

Ha például folyamatosan izzad a tenyered, eláruljuk, hogy bizony az sem normális. Ezt a jelenséget hiperhidrózisnak hívják – mondhatjuk azt, hogy az áramkörünk kicsit megzavarodik, rövidzárlat lesz a test hőszabályozási mechanizmusában.

Ha te is ilyen problémával küzdesz, ne érezd magad rosszul, Magyarországon nagyjából 100 ezer sorstársad van.

De mi van akkor ha egyáltalán nem izzadsz, sőt, még szédülsz is? Kezdj gyanakodni, mert nagyon veszélyes tud lenni. Mindenképp kezdd el hűteni magad, és igyál sok-sok folyadékot.

Levonhatjuk a konklúziót, ne érezd cikinek, ha egy kis folt jelenik meg a pólódon a legnagyobb hőségben, teljesen normális. Akkor érdemes kicsit izgulni, ha úgy nézel ki, mintha fejest ugrottál volna egy tóba, vagy miközben már mindenki szétfolyik körülötted, te megúszod szárazon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás