Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Döbbenetesen ritka égi jelenségnek lehetünk szemtanúi csütörtökön

Döbbenetesen ritka égi jelenségnek lehetünk szemtanúi csütörtökön

Helyi Hírek

Döbbenetesen ritka égi jelenségnek lehetünk szemtanúi csütörtökön

Helyi Hírek

Promotions 15:34

Nem mindennapi gyűrűs napfogyatkozás lesz megfigyelhető június 10-én, csütörtökön. Azok, akik szemfülesek, Magyarországon is megcsodálhatják ezt a páratlan látványt.

A különleges égi jelenség június 10-én, csütörtökön, 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás pedig 12 óra 45-kor következik be. A két égitest 13 óra 27 perckor válik el végleg egymástól 

– írja az Infostart.

A teljes napfogyatkozások a holdfogyatkozásokkal ellentétben mindig csak a Föld egy kis részéről figyelhetőek meg. Magyarország most éppen a részleges napfogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Éppen ezért Budapestről a holdkorong csak a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről pedig mindössze a 4 százalékát. A gyűrűs napfogyatkozásban bárki gyönyörködhet egy naptávcső vagy egy napfogyatkozás megtekkintésére alkalmas szemüvegben, de ha van, egy jó hegesztőszemüveg is elegendő lehet, hogy megfigyelhessük ezt az égi csodát.

Fontos, hogy házi megoldással senki se próbálkozzon, mert látáskárosodást okozhat!

Utoljára egyébként 22 évvel ezelőtt, 1999. augusztus 11-én volt teljes napfogyatkozás Magyarországon, és az előrejelzések szerint egyhamar nem is lesz újra.

Ha minden igaz legközelebb 2081-ben borul sötétségbe a világ.

Borítókép: Pixabay

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria