promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális mennyiségű aranyat rejt a Duna magyarországi szakasza közel 500 éve - itt kell keresnünk a kincseket!
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az egyik legizgalmasabb kincses sztori a Dunáról.

A legenda szerint 1526-ban a mohácsi csata után a magyar királyi udvar tagjai kincsekkel, rengeteg arannyal megpakolt hajókkal menekültek nyugatra, így elhajóztak Esztergom mellett is, de itt támadás érte a hajóhadat.

Rengeteg arany pedig a folyó mélyére került a leírások szerint.

És hogy mi igaz a legendából? Az Argonauta Kutatócsoport többször kutatta már fel a medret Esztergomnál - írja a Kemma. A lap pedig Tóth Attilát, a kutatók vezetőjét is meginterjúvolta, aki elmondta azt is, hoyg 2008-ban kezdődött a kutatás, amelynek keretében Mária királyné kincseit keresik a Dunában Esztergomnál. A nagy feladat közepette oldalpásztázó szonárral dolgoznak a szakemberek.

Tóth Attila azt is elmondta, hogy 18. századi hajóból származó fadarabokat már találtak a kutatások során, sőt, Dömösnél is hajómaradványokra bukkantak, de ezek sem azok voltak, amelyekért a kutatás kezdődött.

A legenda arról azonban nem mesél pontosan, hogy milyen kincseket szállítottak ezek a hajók, az egyetlen írásbeli feljegyzés az epizódról egy Johannes Cuspinianus nevű kortárs német tudóstól származik.

A leírás alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a Budáról menekülő méltóságok hajói kincsekkel megpakolva Esztergom alatt kiköthettek, és itt lovastámadás érte őket, a hajók itt sérülhettek meg, majd elsüllyedhettek a közelben. A legenda szerint az esztergomi várkapitány hazafias kötelességének érezte a magyar kincsek megmentését, és a sodrásiránnyal ellentétesen, felfelé, marhákkal vontatott dereglyék könnyű célpontnak számítottak.

A búvárcsoport azt ígéri, hogy vissza fognak térni, és a kutatás folytatódik.

És hogy mi is történt Mohácsnál és utána? Miért kellett menekíteni a kincseket? A Gyorstalpalóból kiderül:

(Forrás: Ilovedunakanyar)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás