promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy rákkeltő az anyag, amit rengeteg ételben használtak színezékként
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy az E171 valószínűleg rákkeltő.

A The Guardian számolt be róla, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság alaposan bevizsgálta az E171, vagyis a titán-dioxid nevezetű élelmiszerszínezéket, és arra jutottak, hogy az anyag valószínűleg rákkeltő, így felhívták rá a figyelmet, hogy minél előbb be kellene tiltani.

Aki szeretne többet megtudni az úgynevezett E-számokról, annak ajánljuk a Tudatos Vásárló oldalát.  Itt leírják, hogy az E171-et fehér színezékként használják az élelmiszeriparban. A titán-dioxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül alkalmazható volt.

Érdekesség, hogy Franciaország már 2019-tól betiltotta az élelmiszerekben arra hivatkozva, hogy biztonságossága nem bizonyított, nálunk azonban használták.

Itt főleg a gyerekek lehettek veszélyben, mert az E171-et előszeretettel használták drazsékban, rágógumikban, bevonatokban. A Tudatos Vásárló hozzátette, hogy kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett, de napvédő termékekben is előfordult. 

Az E171 fogyasztása során genotoxicitás jelentkezhet, szóval a titán-dioxid részecskék roncsolhatják a DNS-t.

Az anyag nem emészthető, szóval változatlan formában ki kellene ürülnie a szervezetből, de mint tudjuk, ebből azért valamennyi felszívódhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás