Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kiderült, hogy rákkeltő az anyag, amit rengeteg ételben használtak színezékként

Kiderült, hogy rákkeltő az anyag, amit rengeteg ételben használtak színezékként

Helyi Hírek

Kiderült, hogy rákkeltő az anyag, amit rengeteg ételben használtak színezékként

Helyi Hírek

Toronicza Péter 18:58

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy az E171 valószínűleg rákkeltő.

A The Guardian számolt be róla, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság alaposan bevizsgálta az E171, vagyis a titán-dioxid nevezetű élelmiszerszínezéket, és arra jutottak, hogy az anyag valószínűleg rákkeltő, így felhívták rá a figyelmet, hogy minél előbb be kellene tiltani.

Aki szeretne többet megtudni az úgynevezett E-számokról, annak ajánljuk a Tudatos Vásárló oldalát.  Itt leírják, hogy az E171-et fehér színezékként használják az élelmiszeriparban. A titán-dioxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül alkalmazható volt.

Érdekesség, hogy Franciaország már 2019-tól betiltotta az élelmiszerekben arra hivatkozva, hogy biztonságossága nem bizonyított, nálunk azonban használták.

Itt főleg a gyerekek lehettek veszélyben, mert az E171-et előszeretettel használták drazsékban, rágógumikban, bevonatokban. A Tudatos Vásárló hozzátette, hogy kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett, de napvédő termékekben is előfordult. 

Az E171 fogyasztása során genotoxicitás jelentkezhet, szóval a titán-dioxid részecskék roncsolhatják a DNS-t.

Az anyag nem emészthető, szóval változatlan formában ki kellene ürülnie a szervezetből, de mint tudjuk, ebből azért valamennyi felszívódhat.

Borítókép: Profimedia