promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor: „Szabad nyarunk lesz!”
Borítókép:  MTI Fotó/Szigetváry Zsolt
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt az újranyitásról, és arról, hogy talán módosítják a kijárási korlátozás és a boltok nyitvatartásának szabályait.

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő szerint reális esély van arra, hogy  április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák. Emellett kiemelte, hogy mivel a boltok előtt sorok alakulhatnak ki, megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási korlátozás kezdetét. A részletszabályokról jelenleg is tárgyal az operatív törzs.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a boltok nyitvatartását illetően átállhatnak a négyzetméteralapú szabályozásra, tíz négyezetméterenként egy ember tartózkodhatna a helyiségben, de erről még tárgyalnak.

Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy amíg a 65 év feletti regisztráltakat be nem oltják, semmilyen újraindításról nem lehet beszélni. E csoport 71 százalékát már beoltották, és jól haladnak. Emellett kitért arra is, hogy a várandósokat szabad oltani Pfizer- vagy Moderna-vakcinával, ezért azt kérte, hogy regisztráljanak ők is.

Az iskolákról elmondta: az ott dolgozókat be kell oltani az újranyitáshoz. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk. A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák.

Végezetül a kormányfő megerősítette, hogy "szabad nyarunk lesz", bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás