promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt megérzi a pénztárcád: drágulnak az élelmiszerek
Borítókép:  HRISTO RUSEV / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felfelé araszolnak az élelmiszerárak. Drágulhatnak a húsáruk, ahogy tej- és tejtermékek is, de valószínű, hogy nemsokára a kenyérért és a tojásért is többet kell fizetni.

A koronavírus-járvány nemcsak a lakosság lelkére, de azok pénztárcájára, anyagi helyzetére is negatív hatással volt. Minden jellegű árváltozás érzékenyen érintheti – főleg – az alacsonyabb jövedelmű családokat. Márpedig nagyon űgy tűnik, felfelé araszolnak az élelmiszerárak – írja a Népszava. A lap arról ír, hogy

„az infláció februárban -az egy évvel ezelőtti mértékhez képest - átlagosan 3,1 százalékkal emelkedett, ám az élelmiszerek esetében ez elérte a 3,4 százalékot. A legtöbb elemző idén 3,5-4 százalék közé várja az átlagos pénzromlást, de ha maradnak a múlt évben látott és az év elején folytatódó tendenciák, s a jelek erre utalnak, akkor az élelmiszer-agrárgazdaság áremelkedése továbbra is megelőzi a legtöbb ágazatot."

Az élelmiszerek az átlagosnál nagyobb mértékben drágulnak. És hogy ennek mi az oka, nos többtényezős egyenletről van szó, amiben közrejátszik:

  • a takarmányárak emelkedése;
  • kőolaj árának emelkedése;
  • és a gyenge forint is.

A folyamatok következményét a pénztárcánkon érezzük majd, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai már februárban nőtt olyan alapvető élelmiszerek ára, mint az étolajé, a cukoré, liszté és az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs). Emellett várható emelkedés a húsáruk, a tej- és tejtermékek esetében is, ahogy drágulhat a tojás ára is. Mi több, a kenyér is drágulhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás