Keménykalap és krumpliorr: egy megunhatatlan klasszikus Lópici Gáspárral
Olvass tovább...
Nagyon régen lehetett annyira alacsony áron hozzájutni egy kilogramm krumplihoz, mint mostanában.
„Idén nagyon rossz ára van a krumplinak, sok is termett, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt kiesett számos étterem, és kevesebb árut vesz fel a közétkeztetés is"
– erről panaszkodott a delmagyar.hunak a balástyai termelő, Bozsó Gábor. A helyzet ugyanis az, hogy nagyon régen lehetett annyira alacsony áron hozzájutni egy kilogramm krumplihoz, mint mostanában. A burgonya azon kevés élelmiszerfajtához tartozik, amelynek az elmúlt egy évben nem nőtt, hanem csökkent a fogyasztói ára, raáadásul nem is kevéssel.
Olvass tovább...
A termelő elárulta,
nem lehet eladni a burgonya kilóját 70-80 forintnál többért, s a téli tárolásra alkalmas fajták kilójának ára sem ment nagyon 80 forint fölé.
Emögött az is áll, hogy a koronavírus-járvány első hulláma elére az országot az emberek elkezdtek felvárásolni mindent, amit csak lehetett, s ez a láz a krumplit is elérte. Akkor pedig – ha átmenetileg is, de – felment az ára. Vidéken azok is vetettek krumplit, akik korábban nem tették, emiatt pedig a piacon bős
mikor az elmúlt évben elkezdődött a járvány, a felvásárlási láz a krumplit is érintette, ideiglenesen fel is szökött az ára. Ez a kettő éppen elég volt ahhoz, hogy vidéken sokan azok is vessenek belőle, akik a korábbi években ezt nem tették.
Olvass tovább...
Csakhogy mekkorát változott a világ. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tavaly árpilisban arról írt, hogy
a gyengébb minőségű krumpli termelői ára kilónként 130 forint körül mozog, a jobbaké 160-170 forint.
Szóval egy év alatt felére zuhant a burgonya kilójának ára.