Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rá lehet menni a befagyott Balatonra? Itt a válasz!

Rá lehet menni a befagyott Balatonra? Itt a válasz!

Helyi Hírek

Rá lehet menni a befagyott Balatonra? Itt a válasz!

Helyi Hírek

Promotions - 2021.02.16. 11:31

A nagy hideg következtében jégpáncél borítja a Balatont. A kérdés az, hogy elég vastag-e a Balaton jege ahhoz, hogy biztonságosan rá lehessen menni.

Az elmúlt egy, másfél hét időjárását egy a hazánkba érkező szibériai eredetű, hideg levegő határozta meg. Ennek következtében nem egyszer előfordult, hogy a hajnali hőmérséklet -20 fok környékén alakult, sőt, volt, hogy nappal sem volt melegebb 0 foknál. A nagy hideg jégpáncélt húzott a Balatonra. A kérdés azonban az, hogy elég vastag-e a Balaton jégrétege ahhoz, hogy biztonságosan lehessen rajta korcsolyázni, csúszkálni.

A helyzet az, hogy hiába van tele a közösségi média olyan képekkel, amin emberek azzal dicsekszenek, hogy a fagyott Balatonon járnak-kelnek, könnyen lehet baleset a vége. Életveszélyes ugyanis rámenni a tóra.

Mint a Blikk írja, a Balatoni Vízirendészet osztályvezetője, Verb István arról beszélt az  ATV Híradónak, hogy

„még hullámzott a jégréteg, s leginkább csak a partmenti területeken szilárdult meg kicsit a víz."

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor arról számolt be, hogy a déli parton többen a jégre merészkedtek, valószínűleg a kisebb vízmélység miatt.

Érdemes tudni, hogy a szabad vizek befagyott felületén mindenki saját felelősségére tartózkodhat. A szakemberek szerint a biztonságos jégvastagsághoz a jégnek 12-14 centiméteresnek kell lennie. Ez jelenleg nincs meg, és elnézve a következő napok időjárást, nem is lesz meg.

Borítókép: MTI