promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden rekordot megdöntött a budapesti állatkert matuzsálemi korú gazellája
Borítókép:  A borítókép csak illusztráció. Forrás: Paul Mayall / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már eddig is a Budapesti Állatkertben látható Evita volt a világ legidősebb élő mhorr gazellája, de most, hogy 19 éves és négy hónapos is elmúlt, megdöntötte az abszolút rekordot is. Nem volt még soha nála hosszabb ideig élő egyed e ritka, a vadonban már kihalt patások között.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Szavannakifutójában, illetve a hozzá tatozó istállóban összesen hét mhorr gazella lakik. Közülük az egyik nőstény állat, tisztes nevén Evita, nemcsak a budapesti egyedek között számít „rangidősnek”, hanem már egy ideje a világ összes élő mhorr gazellája közül is ő a legidősebb.

Bár a legtöbb állatfaj esetében csak az állatkertben élő egyedek pontos születési adatai ismertek, így azt általában csak sejteni lehet, hogy a vadonban sincs idősebb állat, a mhorr gazellák esetében ez egészen biztos, mivel ezek a kecses patások természetes élőhelyükről már évtizedekkel ezelőtt kipusztultak, így ma csupán állatkerti állatok vannak (habár közülük néhányat legújabban megpróbálnak visszatelepíteni egykori élőhelyükre).

Az abszolút rekordot eddig egy korábban élt, Separada nevű állatkerti mhorr gazella tartotta, aki 19 éves és 4 hónapos korban pusztult el. Ám Evita mostanra ezt is túlszárnyalta, így most már ő a valaha élt legidősebb mhorr gazella. Természetes élőhelyükön ezek a gazellák maximum 10-12 éves korukig éltek, amikor még voltak vadon élő állományaik. Állatkertben valamivel tovább, de a 15-16 évesnél idősebb állatok már ritka kivételnek, valóságos matuzsálemnek számítanak.

Evita 2001. április 27-én született a Berlini Állatparkban, és 2008 óta él a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A városligeti intézmény abban az évben csatlakozott e vadonban már kihalt, ritka patások állatkerti tenyészprogramjához. Az első budapesti születésú mhorr gazella 2009. április 6-án jött a világra, és Evita is több alkalommal lett anyuka azóta, hogy Budapestre érkezett.

Az állatkerti állatok körében egyébként jóval gyakrabban fordulnak elő matuzsálemi korú állatok, mint a vadonban élő fajtársaiknál. A természetben ugyanis nap mint nap meg kell küzdeni a túlélésért, a korszerű állatkertekben azonban szó sincs ilyen küzdelemről. Így az állatok az állatkertekben rendszerint tovább élnek, mint a vadonban, és életteljesítményük más szempontból is jobb. Például jobbak a szaporasági mutatóik, s a világra jött utódok is nagyobb arányban érik meg a felnőttkort, mint a természetben. Ezért is játszanak fontos szerepet az állatkertek a veszélyeztetett fajok védelmében, hiszen a védett és ellenőrzött állatkerti körülmények között gyorsabban lehet megnövelni egy-egy vészesen megfogyatkozott faj egyedszámát. A mhorr gazellák esetében pedig nincs is más megoldás, hiszen ezek a kecses patások már évtizedekkel ezelőtt kipusztultak természetes élőhelyükről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás