promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öntözési támogatási lehetőségek – beszámoló a Szaktanácsadói információs napról
Borítókép:  nak.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Euroadvance Kft. 2020. július 09-én rendezte meg az idei évben másodszor a Szaktanácsadói információs napot, melyre ezúttal is meghívta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szaktanácsadói Névjegyzékében szereplő szaktanácsadókat, önkormányzatokat, partnereinket, bio gazdákat és a mezőgazdasági termelőket is.

A programot Szuhóczky Gábor ügyvezető nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket és bemutatta az előadókat. A program ismertetése után, rátért a témák ismertetésére és elmondta, hogy az idén is folytatjuk az információs napok megrendezését, reményeink szerint 2020- ban még két alkalommal is találkozhatunk a mezőgazdaságban érdekelt résztvevőkkel. Az első előadást ügyvezetőnk tartotta az aktuális VP pályázatok ismertetésével. Megtudhattuk, hogy 80 mrd Ft kerettel hirdetnek majd meg VP pályázatokat, ebből:

  • 50 mrd: Állattartó telepek korszerűsítésére

  • 30 mrd: Kertészetkorszerűsítésre lesz kiírva.

A következő előadó Varga Erzsébet cégünk tananyagfejlesztője a kiadványaink bemutatása után, ismertette az öntözéstámogatási lehetőségeit és beszélt a helyes gyakorlatokról a VP rendszerben. Megtudhattuk azt is, hogy öntözési közösségként olyan gazdasági társaság vagy szövetkezet ismerhető el, amelynek tagjai az öntözési körzet területén található földrészlet használati jogával rendelkező mezőgazdasági termelők, és megfelelnek a következő feltételeknek: azaz az öntözési közösség az öntözési körzet területén szántóföldi növénytermesztés és ipari zöldségtermesztés esetén legalább 100 hektár, illetve kertészeti zöldség-gyümölcstermesztés esetén legalább 10 hektár öntözésének lehetőségét biztosítja. Az eddig elkészült két tananyag a Zöldítés és az Öntözés. 

C:\MENTÉS\Desktop\TSZK\EA TSZK Konferencia 2020.07.09\Fotók\DSC02341.JPG

Az előadások sorát Till Gábor a Naraberu Kft. ügyvezetője folytatta az öntözőszivattyúk választásának és működtetésének legfontosabb tudnivalóiról.  Elhangzott, hogy Felépítésük alapján az öntözésben leginkább elterjedt örvényszivattyúk lehetnek:

- egyfokozatú merülő szivattyúk.

 Felépítésük alapján az öntözésben leginkább elterjedt örvényszivattyúk lehetnek:

- többfokozatú búvárszivattyúk.

 Kiválasztásnál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: vízszerzési hely, jelleggörbék elektronikus kiválasztás, szakértői támogatás.

Augusztinyi András a NÉBIH Kísérleti Telep vezetője a szántóföldi, kisparcellás fajtakísérleti növénytermesztés tapasztalatairól számolt be. Ezek a kísérletek a Gyulatanyán az alábbi ültetvényeken történt: őszi káposztarepce, burgonya, napraforgó, szemes kukorica. Burgonyából 

50 fajta, napraforgóból 20 fajta, szemes kukoricából 50 fajta, búzából 50 fajta, zöldborsóból 15 fajta lett a kísérletekbe beállítva.

Utolsó előadónk Rózsa Dávid biológus a Green Inno Solutions Kft. munkatársaként beavatott bennünket a természetes alapanyagból készített növényápoló szerek rejtelmeibe. A kutatási adatok prezentálása után, megismertük ezen szerek legfőbb tulajdonságait: alacsony fitotoxicitás, ártalmatlan a méhekre, környezetbarát (nem veszélyes a talajra, növényekre, állatokra, vizekre, felhasználóra). Formulázás (stabil nanorendszer, hígítva diszperzió; jól tapad), magyar fejlesztés és termék.  Előadása után nyomatékosította, hogy a „hagyományos” egy támadásponton ható „vegyi” készítmények helyett használjunk természetes antimikrobiális hatású szereket!

C:\MENTÉS\Desktop\TSZK\EA TSZK Konferencia 2020.07.09\Fotók\DSC02376.JPG

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás