promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így csapódott be egy autós a közútkezelő járművébe az M0-áson, majd továbbállt

Így csapódott be egy autós a közútkezelő járművébe az M0-áson, majd továbbállt

Helyi Hírek

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Magyar Közútkezelő Zrt. gyakori rendszerességgel oszt meg balesetről készült videókat közösségi felületein.

Még május közepén arról adtunk hírt, hogy csak a szerencsén múlt, hogy a Magyar Közútkezelő munkatársát nem találta el egy autó utánfutójáról lerepülő fűrész.

A vállalat most egy újabb figyelemfelkeltő videót tett közzé a legnagyobb videómegosztó csatornán. Közleményükben a következőket írták:

„Úton zajló munkálatok miatt bevezetett sebességkorlátozás és előjelzések figyelmen kívül hagyása, becsapódás a munkaterületbe, vészvillogó használatának mellőzése, tolatás az autópályán, a baleset után a helyszín elhagyása. Ezek külön-külön is súlyos hibák, ráadásul az imént felsoroltakat mind egyetlen esetnél követte el egy sofőr pár nappal ezelőtt az M0-ás autóúton a szigetszentmiklósi mérnökségünk M0-s autóúton lévő munkaterületének környezetében. Ismét csak a szerencsén múlt, hogy személyi sérülés nem történt. Az esetet rögzítette társaságunk új kamerarendszere.

Az elmúlt időszak heves esőzései miatt a szigetszentmiklósi mérnökségünk munkatársai 2020. június 22-én az M0-ás autóút elválasztósávjának vízelvezetőit takarították, mozgó forgalomterelés mellett. A munkaterület kezdetét egy tehergépjárműhöz kapcsolt ütközési energiaelnyelő berendezéssel jelöltük.. A munkaterület kezdete előtt már 2 kilométerrel az autósok figyelmét változtatható jelzésképű táblán hívtuk fel a belső sávban végzett munkálatokra és az ideiglenesen bevezetett 60 kilométer/órás sebességkorlátozásra, továbbá terelőkúpokkal is jelöltük a közeledő munkaterületet.

Egy személygépkocsi minden előjelzést és a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva a belső sávban haladt nagy sebességgel és csak az utolsó pillanatban vette észre a munkaterületet és az ott dolgozókat védő ütközési energia elnyelő modullal felszerelt narancssárga teherautót, ekkor már késő volt, ezért belecsapódott a szerkezetbe. Bár az ütközés előtti pillanatokban bekapcsolt a vészvillogója, a becsapódás után nem használta tovább, hanem hátratolatott pár métert, miközben a felvételen jól látható, hogy egy másik autó közeledik ugyanabban a sávban, aki szerencsére időben sávot tudott váltani, így nem történt újabb ütközés. Ezek után a sofőr kiszállt az autóból láthatósági mellény nélkül és nem tette ki az elakadásjelző háromszöget sem. A munkagépben az ütközés pillanatában szerencsére éppen nem tartózkodott senki, ezért személyi sérülés nem történt, a sofőrt és a munkaterületet is megvédő ütközési energia elnyelő szerkezet viszont használhatatlanná vált. Miután a balesetet okozó autós nem talált a munkagépnél senkit – a sofőr is a munkaterületen dolgozott -, mintha mi sem történt volna, visszaszállt az autóba, ismét tolatott, ami gyorsforgalmi úton fokozottan balesetveszélyes és elhajtott a helyszínről.

A felvételen egyébként jól látszik, hogy a kihelyezett 60 kilométer/órás sebességkorlátozást szinte egy jármű sem tartja be, 80-110 kilométer/órás sebességgel haladnak el közvetlenül a közutas dolgozók mellett. Munkatársaink védelme érdekében tesztjelleggel már elkezdtük felszerelni a munkaterületeket védő ütközési energia elnyelő szerkezeteket olyan kamerákkal, ami ezt a balesetet is rögzítette, és amely méri az elhaladó járművek sebességét. Továbbá digitálisan változtatható jelzésképű táblákkal is ellátjuk ezeket a szerkezeteket, hogy mindig a legfrissebb információkat kaphassák a közlekedők. Ezt a rendszert országosan szeretnénk kiterjeszteni és a gyorsforgalmi utakon minden munkavégzésnél alkalmazni, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkavégzéshez és a szabálytalanul haladó járművek kiszűréséhez. Ezen felül egy újabb programként az útellenőrzési rendszer digitalizációjához kapcsolódóan az útellenőri autókba is kerülnek majd fedélzeti kamerák”.

Óvatosan közlekedjünk, vigyázzunk egymásra!

Borítókép:  youtube.com

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás