promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Vitamin a testnek és léleknek”  – a rászoruló embereket segítik Szabolcsban
Borítókép:  facebook.com/napfelkelte.alapitvany
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

„Vitamin a testnek és léleknek” – ezzel a címmel indított adománygyűjtő kampányt a Napfelkelte Alapítvány. Ennek lényege, hogy egyrészt szeretnének a szociális szövetkezetekben és közmunka programban előállított egészséges zöldség- és gyümölcsleveket megvásárolni és tovább adományozni. Másodsorban a jelenlegi járványhelyzet egyik legfontosabb területe az immunerősítés, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, ezért szeretnék segíteni a Kelet-Magyarországon élő leginkább rászoruló célcsoportokat.

– A korábbi években már hagyománnyá vált, hogy a Napfelkelte Alapítvány különböző célok elérése érdekében támogatást gyűjt. Most, a koronavírus-járvány idején is indult egy program: Vitamin a testnek és léleknek címmel. Miről szól ez a program?
 A jelenlegi járványhelyzetben most az a legfontosabb, hogy összefogjunk és segítsük a rászoruló honfitársainkat, ezért döntött úgy kuratóriumunk, egy egyetemi vezető oktató házaspár felajánlásának hatására, hogy cselekednünk kell most is, mint ahogy már oly sokszor tettük. A Napfelkelte Alapítvány számos esetben nyújtott már segítő kezet adományozás, támogatásszerzés és önkéntes munkavégzés formájában hazánkban és Kárpátalján.

Programunk célterülete kétirányú, elsősorban szeretnénk a szociális szövetkezetekben és közmunka programban előállított egészséges zöldség- és gyümölcsleveket megvásárolni és tovább adományozni. Másodsorban a jelenlegi járványhelyzet egyik legfontosabb területe az immunerősítés, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, ezért szeretnénk segíteni a Kelet-Magyarországon élő leginkább rászoruló célcsoportokat: az idősotthonokban élő embereket, a kórházban dolgozókat, betegeket, és az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekeket.

Támogatóink között számítunk az EuroAdvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. ügyfeleire, a régiónkban élő vállalkozásokra és magánszemélyekre is. Úgy gondoljuk, hogy ez a kétirányú támogatás sok embert meg tud szólítani. Különlegessége a programnak, hogy minden befolyó adomány kizárólag a szociális szövetkezetek számlájára kerül. Sem szállítási, sem adminisztrációs költséggel nem számolunk, mert arra önkéntes felajánlásaink vannak!

– Jellemzően mekkora összeggel tudják támogatni az emberek a célcsoportokat? Valamilyen jellegű üzenet érkezik-e a pénzadományok mellé?
– Nem határoztunk meg összeget, a legkisebb felajánlást is őszinte örömmel fogadjuk. A kampány lényege az összefogás és a minél szélesebb körben terjesztett ösztönzés az adományozásra, az együttes segítségnyújtás közös erővel. A Budapest Banknál vezetett számlaszámra várjuk a felajánlásokat:
10104459-53850300-01000007, a közlemény rovatba kérjük beírni: „Vitamin a testnek és léleknek”.

– Van-e az adományozásnak határideje? 
– Igen, van. A felajánlásokat 2020. május 31-ig várjuk.  Az adományozást a sajtó nyilvánossága előtt tervezzük megvalósítani, az aktuális egyenleget Facebook-oldalunkon folyamatosan közöljük, minden átadásról fénykép- és videofelvétel készül. Célunk a teljes transzparencia megvalósítása.  

– A beérkező pénzek felhasználásának folyamata hogyan néz ki?
– Adománygyűjtő szervezetként vállaljuk az adományok átlátható és hatékony célba juttatását, felhasználását. Alapítványunk Facebook-oldalán napi rendszerességgel tesszük közé az éppen felajánlott összeget, így bárki nyomon követheti kampányunkat. Az adományozás megkezdése után folyamatosan szeretnénk megrendeléseket leadni a szociális szövetkezetek számára, hiszen számukra is fontos, hogy a termékek kiszállítása jól tervezhető legyen.  

– Hogy látjátok, most a koronavírus-járvány nagyobb összefogásra, egymás segítésére készteti az embereket?
– Igen, nagyobb az összefogás hazánkban, melyre óriási szükség van. Számos hasonló kezdeményezés indult el megyénkben is, melynek kapcsán a segítők száma folyamatosan gyarapodik. Az egészséges, akár biolevek területén úgy gondoljuk, hogy egyedi a kezdeményezésünk.

– Szerveztek népművészeti és tehetségkutató jellegű táborokat, esteket. Miként látjátok ezeken a gyerekeket? Milyen visszajelzéseket kapnak?
– Hagyománnyá vált már életünkben a népművészeti, tehetségkutató és fejlesztő táborok szervezése, melyekre hátrányos helyzetű gyermekeket invitálunk meg megyénkből és a határon túlról. Mindig nagy sikerrel rendeztük meg ezeket az eseményeket, a visszajelzések pozitívak. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy bejelentsük az idén is megrendezésre kerül a program.

Sajnos nem tudunk minden jelentkezőt fogadni a korlátozott anyagi lehetőségeink miatt, de azon vagyunk, hogy minél több forráshoz jusson alapítványunk, hiszen nagyon nagy igény van a hagyományaink ápolását középpontba helyező ilyen és hasonló rendezvényekre. Felemelő érzés látni a csillogó szemű, táncos lábú gyermek lelkesedését, örömét, amiért érdemes a jövőben is küzdenünk. A gyermekek egy része is célcsoportunkba tartozik, mivel számos állami gondozásban élő néptáncos is megmutatta tudását az elmúlt években. Természetes, hogy rajtuk és társaikon is szeretnénk segíteni.

– Akár a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatását vesszük alapul, ami az egy főre jutó vásárlóerőt vizsgálja, akár a KSH által készített, egy lakosra jutó összes nettó jövedelem a vizsgálat tárgya, a kiindulópont mindkét kutatásnál ugyanaz: az ország legszegényebb megyéje, Szabolcs-Szatmár-Bereg. Mik azok a területek, ahol úgy érzitek, hogy a legnagyobb segítségre van szükség? 
– Úgy gondoljuk, hogy a fentieken túl nagy szükség lenne támogatni még a munkanélkülivé vált, krízisbe került családokat is, hiszen a napi megélhetés komoly problémát jelent az életükben. Nagy segítség szerintünk még, ha ingyenesen lehetne szájmaszkhoz és fertőtlenítőszerhez jutni, mert sok családnak még az élelmiszer beszerzése is komoly gondot jelent. A súlyosan fogyatékos emberek helyzetének javítása is célterület, hiszen most ők is többnyire magukra maradtak, néha alig lakott településeken.

 – Az alapítvány 1997-es alapítása óta eltelt 23 év. Melyik volt a legemlékezetesebb, legmeghatóbb pillanat?
 Az elmúlt 23 esztendő sok-sok emlékezetes, megható pillanatot idéz fel emlékeinkben. Nehéz kiragadni néhányat; de ilyen volt az a kezdeményezés, amikor a velünk táborozó gyermekek annyira megszerették a néptáncot, hogy kérték a pedagógusoktól, hogy legyen az iskolájukban néptánc oktatás, ennek a kérésnek már 3 éve. Azóta is folyamatosan, lelkesen, kitörő örömmel táncolnak a gyermekek. Megható élmény volt az is, amikor pár évvel később a táborban résztvevő tanuló, a táborvezetőt ölelve mondta:

„Olyan jó, hogy itt lehetek… nem akarok hazamenni, mert nekem nincs ilyen szép szobám otthon és nagyon köszönöm, hogy itt táncolhattam!”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás