promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A hétfő nemcsak szelet, de rekordokat is hozott
Borítókép:  AFP
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Febuár 10-én több időjárási rekord is megdőlt. A Kékestetőn például csaknem orkán erejű széllökést, 117,7 kilométer/órát mértek.

A hét első napján, hétfőn elérte Magyarországot is az a ciklon, amely a napokban lecsapott Nyugat-Európára. Ennek egyik következménye az a nagy erejű, helyenként óránkénti 100 kilométeres szél, amely az ország több pontján tapasztalható volt. Meg is dőltek a szélrekordok:

Kékestetőn csaknem orkán erejű széllökést, 117,7 kilométer/órát mért az automata. Budapesten belül Lágymányoson fújt a legerősebb szél, ott 86,8 kilométer/óra lett az új rekord – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

De a nagy szél megbillentette a Balaton víztükrét: a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet a vizugy.hu adatai szerint Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.

Hőmérsékleti rekordról is beszámolt az OMSZ. Mint jelezték, megdőlt február 10-re vonatkozóan a legalacsonyabb minimum hőmérséklet országos rekordja: Babócsán ugyanis a leghidegebb órában is csak 8,2 Celsius-fokot mértek.(A régebbi rekordot, 7,6 fokot, még 1958-ban Pannonhalmán mérték.)

De szintén február 10-ét illetően új, fővárosi napi legmagasabb maximum hőmérséklet rekord született: Lágymányoson 16,3 fokot mértek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás