Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Meglátta az árnyékát Balu, sokáig fog még tartani a tél

Meglátta az árnyékát Balu, sokáig fog még tartani a tél

Helyi Hírek

Meglátta az árnyékát Balu, sokáig fog még tartani a tél

Helyi Hírek

Helmeczi Benjamin - 2020.02.02. 15:15

Senkit se tévesszen meg ez a tavaszias időjárás, napokon belül visszatér a tél.

Vasárnap tartották meg a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.

Az állatkertben sok gyermek és felnőtt várta, hogy Balu medve előjöjjön a barlangjából. Az állat az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, most azonban fürgén cammogott ki az állatkerti Nagyszikla oldalában található, belső férőhelyéről.

Noha az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani.

A néphagyomány szerint február 2-án a medve felébred téli álmából, és barlangjából kinézve következtet a következő hetek időjárására. Ha látja az árnyékát (zavartalan a napsütés), akkor megijed tőle és visszadől aludni, azaz sokáig tart még a tél, de ha nem látja meg (felhős az idő), akkor véleménye szerint hamarosan enyhül az idő.

A fővárosi állatkertben az elmúlt években rendszeresen tartottak medveárnyék-észlelést, és azt is vizsgálták, mennyire válik be az ez alapján történő előrejelzés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak kicsit jobb az arány, mintha pénzérme feldobásával tippelnének.

Borítókép: ZooBudapest