promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meglátta az árnyékát Balu, sokáig fog még tartani a tél
Borítókép:  ZooBudapest
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Senkit se tévesszen meg ez a tavaszias időjárás, napokon belül visszatér a tél.

Vasárnap tartották meg a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.

Az állatkertben sok gyermek és felnőtt várta, hogy Balu medve előjöjjön a barlangjából. Az állat az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, most azonban fürgén cammogott ki az állatkerti Nagyszikla oldalában található, belső férőhelyéről.

Noha az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani.

A néphagyomány szerint február 2-án a medve felébred téli álmából, és barlangjából kinézve következtet a következő hetek időjárására. Ha látja az árnyékát (zavartalan a napsütés), akkor megijed tőle és visszadől aludni, azaz sokáig tart még a tél, de ha nem látja meg (felhős az idő), akkor véleménye szerint hamarosan enyhül az idő.

A fővárosi állatkertben az elmúlt években rendszeresen tartottak medveárnyék-észlelést, és azt is vizsgálták, mennyire válik be az ez alapján történő előrejelzés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak kicsit jobb az arány, mintha pénzérme feldobásával tippelnének.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás